zaterdag 26 mei 2012

Een blauwe borst

Blauwborst man
Het wordt een warme en zonnige dag. Toch even de natuur in voordat het te warm wordt. Een rondje Haarrijnseplas. Het is vrij rustig in en rond de plas. Maar toch..
De Blauwborst zat uit volle (blauwe) borst te zingen in de volle zon. Nog leuker was, dat het vrouwtje in de buurt zat en zich ook liet zien. Jammer een beetje tegen licht op de foto.
Zijn het de vrouwen, die zich bij ons meestal het mooist opdoffen, in de natuur is het vaak andersom. Zo ook bij de Blauwborst. Het mannetje heeft een prachtig gekleurde blauwe borst en het vrouwtje moet het doen met een grijs/zwart borstje.
Blauwborst vrouw
Blauwborsten zijn prachtige vogels om te zien én om te horen. Zelden gaan in de Nederlandse vogelwereld een opvallend vertoon van kleuren en een uitbundige zang gepaard; de blauwborst is daarin een uitzondering. Het voorkomen van de blauwborst wordt vooral bepaald door de aanwezigheid van moerassen en daarop lijkende biotopen. De afgelopen decennia heeft de blauwborst in Nederland een opmerkelijke opmars gemaakt. Het is een van de weinige soorten die zelfs van een Rode Lijst is geschrapt, omdat het zo goed gaat. Blauwborsten eten vooral insecten en slakken, spinnen en wormen, maar soms ook bessen (vooral in de herfst).Leeft voor een deel op de grond. Tussen de vegetatie zoeken ze naar voedsel. Tijdens de balts vliegt het mannetje op uit het riet met een melodieuze zang om elders met gespreide staart en vleugels neer te strijken.Zowel het mannetje als vrouwtje hebben een lichte wenkbrauwstreep en een roestbruine staartbasis. Het mannetjes heeft een blauwe kin en borst met in het midden een witte vlek. Aan de onderkant wordt de blauwe borst begrensd door een zwarte band met daaronder een roestbruine vlek. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst.In Nederland broedende blauwborsten trekken naar het Iberisch Schiereiland en naar West-Afrika, vaak ten zuiden van de Sahara. (bron: www.vogelbescherming.nl )
Bij de Rietgorzen ook een duidelijk verschil tussen de man en het vrouwtje
Rietgors vrouw
Rietgors man
En wat te denken van de kleurrijke Fazant, in tegenstelling tot het effen bruin/grijze (hen) vrouwtje.
Fazant man

1 opmerking: