donderdag 3 mei 2012

Echte ouderliefde


De Futen hebben altijd al een bijzonder plaatsje bij mij. Het eerste ouderpaar kwam ik enkele jaren geleden dagelijks tegen in de Haarrijnseplas, tijdens de fietstocht tussen Maarssen en Vleuten.


Het is een prachtige watervogel, die zich, met het deftige kuifje, statig door het water beweegt en met een sierlijke duik onder water verdwijnt op zoek naar voedsel, om vervolgens verderop weer boven te komen.


Ook de kleine Fuutjes zijn zo bijzonder. De kleding is strek afwijkend van hun ouders. In hun wit-zwarte streepjespyjama vormen ze een contrast ten opzichte van hun ouders. Maar bij onraad zitten ze diep verscholen op de rug, onder moeders- of vaders vleugels.


De paring begint met de bals, om het vrouwtje te versieren. Met veel vertoon laat het mannetje zien dat hij de beste is. Daarna volgt de bouw van het nest en is het samen wachten tot de eieren uitkomen.


Vervolgens samen de jongen opvoeden en verzorgen.
Ik kan er uren na kijken, hoe de jongen, in hun streepjespyjama, zittend op de rug, reikhalzend uitkijken naar de kleine visjes, die door moeder of vader zijn gevangen. Echte ouderliefde.

2 opmerkingen:

 1. Het is ook een van de mooiste vogelsoorten in Nederland. En altijd een feest om te zien, zeker met die pyjamaatjes.
  Mooie foto's
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib,

  Prachtige Fuutjes!!! Allemaal vanaf statief ;-)? Zonder dollen, ze zijn mooi, de foto's en de Futen en vooral ook héél lief, klein en schattig.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen