woensdag 26 september 2018

Kleurecht ?

Cetti's Zanger


Soms maak je bewust een foto, die een vertekent beeld geeft van de normale werkelijkheid, zoals een ondergaande of opkomende zon.
Prachtig zoals de hele omgeving mee kleurt. Rood oranje wolken en lucht en zelfs het water krijgt een kleur. Even later zijn de wolken weer wit en grijs en de lucht en het water blauw.
Afgelopen week werden er enkele Cetti’s Zangers gevangen en geringd. Mooie en bijzondere vogels voor ons gebied. Rode pootjes, flinke afgeronde staart en een witte streep boven de ogen. Een plaatje waard.

Cetti's Zanger

Cetti's Zanger

Cetti's Zanger
Nu, de mensen die mij kennen weten dat een camera altijd in de buurt is en dus deze vogels flink op de plaat gezet. In het zonnetje en buiten het zonnetje. En daar zit nu net de vraag.

Welke kleur is echt van de Cetti’s Zanger ? 

- Volgens de vogelgids van Tirion is de kleur bovenzijde roodachtig bruin en de flank roodbruin.

- Volgens de ANWB vogelgids is de bovenzijde warm roodbruin en is de borst grijs getint, rosse tint op de flanken.

- Volgens de gids vogels van de Middellandse Zee is de kleur van de bovendelen grotendeels donkerbruin en de onderdelen vooral licht grijzig-beige

Cetti's Zanger

Cetti's Zanger
Wat wel duidelijk is, dat een foto in de zon er totaal anders uitziet dan een foto gemaakt met bewolking of in de schaduw..
Wel eens aardig om dit verschil zo te zien. Mijn voorkeur gaat uit naar een foto gemaakt met een bewolkte lucht of in de schaduw.
Maar in beide gevallen gaat het hier om een bijzondere vogel, de Cetti’s Zanger.

Cetti's Zanger

Cetti's Zanger

Cetti's Zanger
Cetti's Zanger
Cetti's Zanger

1 opmerking:

  1. foto 6 en 12 vind ik het meest lijken zoals ik ze in het veld tegenkom....(meestal op Lesbos, bedoel ik dan) Heel fraai om zo de lichtinvloeden te zien!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen