zaterdag 29 september 2018

Herfstachtig in de polder

Molenpolder

Voor de derde keer deze week loop ik in de vroege ochtend in het donker buiten. De boot wordt geladen en we drijven door de mist naar de overkant, de plek waar de netten tussen het hoge riet staan.
Roodborst
De kleding is aangepast aan de omgeving. Een extra laagje tegen de kou en regenkleding en laarzen om niet drijfnat te worden van het natte riet. En natuurlijk een koplampje om goed de netten te kunnen openen.

Mistnetten

Mist over het water
De eerste regels bij het vangen en ringen van vogels, voordat de eerst lichtstralen aan de horizon verschijnen moeten de netten openstaan.De ringplek wordt ingericht en daarna is er ruimte om te genieten van de natuur om ons heen.
Het water is als een spiegel. Mistflarden drijven over het water. Vliegtuigen laten witte condens strepen achter in de lucht, die langzaam vervagen en mee kleuren met de opkomende zon.


Koolmees
Ik probeer dit schouwspel te vangen met de camera, maar alleen al lopen in deze natuur en rondkijken is al genieten.

In de ochtenduren - regenkleding en laarzen


Maar we zijn in de Molenpolder om de vogels te ringen en in de ochtend werden een zeventig vogels van een nieuwe ring voorzien. 

Goudhaantje

Vuurgoudhaantje

De kleinste soorten, het Goudhaantje, het Vuurgoudhaantje en het Winterkoninkje. De tegenpool is natuurlijk de grote jongen, de Merel.Heggenmus

vorst aan de grond
‘Gezellig’ zijn altijd de mezen. Een Kool- of Pimpelmees houdt niet van beetpakken en probeert je dat duidelijk te maken, door flink op je vingers in te hakken of een klein velletje beet te pakken.

Roodborst


Pimpelmees

1 opmerking:

  1. De natuur in de vroege uurtjes, mooi vastgelegd!!
    En de van zich afbijtende pimpelmees vind ik wel heel stoer!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen