zaterdag 13 januari 2018

Zwarte Zeekoet

Zwarte Zeekoet

Je moet een blog een naam geven en omdat de Zwarte Zeekoet tot de rode soorten behoort, krijgt deze blog die naam. 
Maar eigenlijk is het gewoon de Zuidpier van IJmuiden.

Zaterdag 13 januari 2018, een mooie dag om er eens op uit te gaan. 

Het is al weer even geleden dat we over de Zuidpier van IJmuiden gelopen hebben.

Een plaats voor wandelaars, vissers en vogelaars.

Viswedstrijd

Lekker uitwaaien op de pier en daarnaast is er altijd wel wat te zien. De golven tegen de pier, een visser die zijn aas ver in het water gooit of een vogel die langs vliegt of zich ophoudt langs de waterkant.

Zuidpier

Blik op Jan van Gent
Noordpier
Nu, dit keer genoeg gezien en op de foto kunnen zetten. Zoveel dat het wel drie blogjes oplevert. Prachtig om op de foto’s te zetten zijn de sneeuwgorsjes en de lopertjes. En die verdienen allebei een eigen blog.
Dit keer een overzicht van de pier, zelfs nog gedeeltelijk in de mist, maar gelukkig was de dichte mist al opgetrokken. Of zoals een visser vertelde, de vuurtoren was helemaal opgegaan in de mist.
Veel vissers op de pier, een wedstrijdje wie de meeste zou vangen. Aardige mensen, die bereidt zijn om een praatje te maken. Vogelaars, die elkaar de laatst geziene bijzondere vogel  vertellen.

Zwarte Zeekoet
Ja, en dan kom je zo maar op de Zwarte Zeekoet uit. “Een half uur geleden gezien hier vlak onder de pier, maar nu zwemt hij daar in de verte bij die vissersboot.” Te ver weg, maar ik mag een blik werpen door de scope. Plotseling vliegt de zeekoet op een komt vlak langs ons aangevlogen en valt neer in het water.

Zwarte Zeekoet
Kennelijk zit hier voldoende eten en regelmatig duikt de vogel onder om even later met een eten boven water te komen. Het beestje is te druk om op ons te letten en gaat rustig door met foerageren. 

Zwarte Zeekoet


Een leuke bonus.

Fuut met vis

Eider

Eider


Oeverpieper

Zilvermeeuw

Zilvermeeuw

Gewone zeehond

1 opmerking:

  1. Dat jij nou die Zwarte zeekoet op aai-afstand had!! Geweldig dat hij zo voor jullie neus neerplofte, mazzel! Wij moesten het doen met een stipje door de telescoop! Prachtige foto's!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen