dinsdag 30 januari 2018

Een wandeling met hindernissen


Gaan jullie mee wandelen?  Willem en Frieda lopen de LAW 2 van Bergen aan zee naar Enschede.
Nu kun je dit niet op één dag doen en is de route onderverdeeld in een aantal losse wandelingen. Inmiddels zijn ze gearriveerd in Austerlitz. 
Deze week staat de route centrum Austerlitz naar Langbroek op het programma.
Een afstand van 17 kilometer, grotendeels door de Kaapse bossen.
Hebben jullie zin om mee te lopen ? Ja, dat hebben we wel.
Het wordt een droge dag, geen wind en af en toe zon. De afspraak wordt gemaakt en samen gaan we aan de wandel vanaf het centrum in Austerlitz. Maar eerst koffie in Doorn.

Van Austerlitz richting Maarn.
Door het dorp en deels door het bos en vervolgens onder de snelweg door.
Een makkelijke vlakke wandeling zonder hindernissen.

Willem en Frieda zijn inmiddels geoefende wandelaars en zien al vanaf een afstand waar de wit/rode stikkers geplakt of geverfd zijn en waar de pijl naar toewijst.
Dus de tocht kan niet fout gaan.

Maar na Maarn, in het Kaapse bos wordt het even anders. Meer hoogte verschil, veel natter. Diepe moddersporen door zware voertuigen, die in het terrein over de bospaden zijn geweest en veel omgewaaide bomen, zowel naast het pad als dwars erover.
Dus goed kijken en opletten en tussendoor een weggetje weten te vinden.
Maar het is mooi droog weer en als beloning een broodje met croquetten in het St Helena restaurant.
Daarna nog even worstelen door het bos tot in Doorn. Daarna over vlak terrein richting Langbroek. Al met al was het goed te doen. Gezellig om samen te wandelen en bij te kletsen.
Mijn auto staat op de Brink in Langbroek, bij de kerk en met z’n vieren rijden we terug naar Austerlitz, waar de andere auto staat.

TrekvogelpadTrekvogelpad zo heet de route, niet dat de vogels trekken en, waarschijnlijk mede door het jaargetijde laten niet veel vogels zich zien of horen.

Het Trekvogelpad (LAW 2) is een langeafstandswandelpad in Nederland.

Het pad ontstond in 1999 bij gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Vogelbescherming Nederland door drie langeafstandswandelpaden - het Waterlandpad, het Heuvelrugpad en het Gelrepad - samen te voegen.

De route voert van Bergen aan Zee (Zeeaquarium) aan de Noordzee naar Enschede en heeft een lengte van 414 kilometer. 


Dat de route is uitgezet ter gelegenheid van het jubileum van de Vogelbescherming blijkt onder andere uit de ruime aandacht voor de vogels die in de verschillende gebieden gezien kunnen worden. 

Ook andere (cultuur-historische) bezienswaardigheden zijn in de gids beschreven.

Het Trekvogelpad is in beide richtingen aangegeven met de internationaal bekende wit-rode merktekens van langeafstandswandelpaden.
Het kruist het Pieterpad in Vorden.

In dit jaargetijde zijn het de koolmeesjes en pimpelmeesjes die zich laten zien en horen. Een zwarte specht lacht vanuit de verte en de boomklever laat zich vanuit de hoogte horen.Het Trekvogelpad is het ‘langste natuurpad van Nederland’. Geen andere LAW verbindt zoveel vogelrijke natuurgebieden met elkaar. Logisch dat de Vogelbescherming meewerkt aan deze route. Het pad wordt ook wel het ‘Pieterpad-Overdwars’ genoemd. Van Bergen aan Zee voert de 414 km lange route door het midden van Nederland naar Enschede aan de Duitse grens. 
Van het strand en de duinen voert de route door het Midden van Noord-Holland langs droogmakerijen en veenweiden, veenrivieren en plassen.
Dan wandel je door bossen en heiden van de Utrechtse Heuvelrug en de Veluwe.
Na het kruisen van de IJssel stap je verder over de vele landgoederen van de Achterhoek. 
Terug in het dorp Doorn

Simon Vestdijk ( met sigaret)

Ook hele grote sneuvelen

richting Langbroek
Kerk Langbroek


1 opmerking:

  1. Dat zijn heel wat kilometertjes met hindernissen!
    Mooi vastgelegd in deze post!
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen