zaterdag 19 september 2015

De akkers bij Twente


Het lijkt of we vandaag heel erg ver weg geweest zijn, maar dat is maar schijn. Op de fiets kan ik mijn doel bereiken, dus zover kan het niet zijn.

Haarrijnseplas
In de ochtend fiets ik langs de Haarrijnseplas. De zon probeert door het wolkendek heen te komen. Een klein beetje lukt het even, om vervolgens weer achter de wolken te verdwijnen.

de akkers
Vandaag gaan we aan de slag op de akkers. Wat ooit grasland geweest is, wordt nu omgezet tot akkers. Een project waar Tim, van de beheereenheid Natuurmonumenten Haarzuilen, veel tijd en energie in steekt. De kunst is om de grond op de juiste structuur te brengen. Niet te veel fosfaat of mest en de juiste hoeveelheid stikstof in de grond en het liefst op een natuurlijke manier door er de juiste plantensoorten te laten groeien.

een emmertje zuring
De klus voor ons is om de zuring, een plant die er niet hoort, zoveel mogelijk te verwijderen uit de omgeploegde akker. Emmers vol verdwijnen er in de kar. Om op een vorige blog, stoere mannen, terug te komen, ook de vrouwen staan hun mannetje in deze klei.
Na de gedane arbeid geeft Tim een uitleg over de opzet van de akkers, waarbij hij aangeeft dat de planten die er groeien vertellen hoe de toestand van de grond is.Daarna neemt Tim de groep mee naar het naast de akkers gelegen stuk grond, door hem Twente genoemd. Op dit stuk grond worden verschillende zaadhoudende planten verbouwd, speciaal voor de vogels om de winter goed door te komen. De groenlingen laten zich nu horen tussen de zonnebloemen en de torenvalk zit verderop in het zonnetje naar ons te kijken.

torenvalk

1 opmerking:

  1. Zo, dat is hard werken..! Maar ik word er wel blij van dat het zo mooi gemaakt wordt voor de vogels. Misschien krijgen we er dan weer eens 80 kepen, zoals jaren terug. De grote groep paapjes dit jaar was al een indicatie dat jullie hier goed bezig zijn! Top en chapeau.
    groetjes
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen