dinsdag 30 juni 2015

Een bek vol modder

huiszwaluw
Het is een mooie zonnige avond en windstil. Nog even naar buiten voor een wandeling langs de Haarrijnseplas. Op vogelgebied is het redelijk stil, maar er is altijd wel wat te zien.

huiszwaluw, modder scheppen
De ringmussen laten zich goed horen. Zien wordt wat moeilijker omdat ze tussen het hoge in bloei staande gras verdwijnen. Maar ook de huiszwaluwen komen roepend over om vervolgens te verdwijnen ergens aan een waterkant.

huiszwaluw
Voorzichtig gaan we op zoek. Een fazant schrikt van ons en wij van hem, om daarna snel te verdwijnen tussen het gras.

fazant
Kennelijk zijn de huiszwaluwen bezig aan een tweede leg waarvoor nog flink gebouwd moet worden. Leuk om te zien hoe de snavels in de modder spitten om wat modder te verzamelen.
Met een volle bek vliegen ze weer weg om daarna weer terug te komen. 

huiszwaluw

huiszwaluw

huiszwaluw

huiszwaluw

Toch leuk. Er is altijd wel wat bijzonders te zien als je naar buiten gaat.


Een dag eerder even wezen twitsen. Bij Tienhoven was de roodkopklauwier gezien. Om in vogeltermen te spreken, een vet rode soort.

roodkopklauwier

roodkopklauwier

roodkopklauwier

En de vogel zat er nog, weliswaar op een hele grote afstand. Zonder verrekijker een gekleurde stip en met verrekijker beter te zien. Maar voor dit werk is een scope de uitkomst. 

2 opmerkingen:

 1. Top! Die Roodkop is een leuke soort op je lijstje erbij!
  En wanneer zie je nou zo dichtbij zulke schattige huiszwaluwen!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jee Huib, je hebt een Roodkopklauwier op de foto en hoe :-))))). De Huiszwaluwen herken ik gelukkig wel en die zijn ook grappig om te zien met hun bekken vol modder. Ja het nestleven gaat gewoon door, mooi toch!

  Groetjes,
  marianne

  BeantwoordenVerwijderen