donderdag 26 juli 2012

Icarus

Icarusblauwtje
Een ochtend in de Biesbosch betekent vogels kijken, maar wat als je over een pad loopt vol met Icarusblauwtjes ? Gewoon de vogels vergeten en even genieten van deze kleine blauwe vlindertjes.
Icarusblauw
Wat zijn ze mooi, zowel van binnen als van buiten. De binnenkant prachtig blauw en de buitenkant met een mooi gekleurd motief. Behalve met vliegen waren ze ook op een andere manier actief.
Drie is te veel
Waar komt de naam Icarus vandaan ? Icarus is een figuur uit de Griekse mythologie.
Omdat Icarus en zijn vader Daedalus worden door koning Minos gevangen worden gehouden op Kreta, bedenkt Daedalus een manier om te ontsnappen: hij bouwt vleugels van een houten raamwerk, bezet met veren in een boog opdat je zou denken dat ze op een heuvel gegroeid waren vastgezet met was. Omdat de was kan smelten, waarschuwt Daedalus Icarus om niet te hoog en dicht bij de zon te vliegen, maar ook niet te laag, omdat de vleugels te zwaar zouden worden van het zeewater. In zijn enthousiasme wordt Icarus echter roekeloos; hij vliegt te hoog zodat de was toch smelt en hij neerstort in de Egeïsche Zee. (bron Wikipedia)

Paring
Icarusblauwtje
Het icarusblauwtje (Polyommatus icarus) is een dagvlinder uit de familie Lycaenidae, de kleine pages, vuurvlinders en blauwtjes. Een flink deel van de vrouwtjes zijn van boven bruingekleurd met oranje vlekjes. Daardoor worden deze vrouwtjes soms aangezien voor bruin blauwtjes.

Het icarusblauwtje komt algemeen voor in heel Europa, op droge schrale graslanden tot matig vochtige steppe, kruidenrijke graslanden en ruigten. Ook in Nederland en België is de vlinder zeer algemeen. In 2005 is de soort voor het eerst ook in Noord-Amerika gevonden, in de buurt van Mirabel in de Canadese Provincie Québec.


De vliegtijd is van april tot en met oktober. De rups overwintert.


De eitjes worden tussen de bovenste bladeren op de jonge nog niet bloeiende planten van gewone rolklaver afgezet.  


Kenmerken: voorvleugellengte circa 15 mm. De bovenkant van de vleugels is bij het mannetje blauw en bij het vrouwtje bruin. Sommige vrouwtje hebben een sterke blauwe bestuiving, maar er komen ook zuiver bruine vrouwtjes voor. De franje is niet geblokt maar zuiver wit. De vlekken op de onderkant van de voor- en de achtervleugel zijn even groot. Op de onderkant van de voorvleugel bevinden zich twee wortelvlekken, waarmee deze soort van alle verwante soorten is te onderscheiden. Vaak is de onderkant van de vleugels bij de vleugelwortel blauw bestoven.
Vliegtijd en gedrag : Begin mei-begin oktober in twee, soms drie overlappende generaties. De vlinders voeden zich met nectar van vooral vlinderbloemigen en vliegen meestal laag boven de vegetatie. De vlinders brengen de nacht door in groepjes, waarbij ze met de kop naar beneden in de vegetatie hangen.
De soorten uit de familie van de blauwtjes zijn zeer divers van kleur: van helder blauw tot fel oranje. Wereldwijd zijn er ruim 5200 soorten blauwtjes; ongeveer een derde van de dagvlinders behoort tot deze familie. Uit Europa zijn zo’n 120 soorten bekend en in Nederland zijn 27 soorten vastgesteld. De familie van de blauwtjes bestaat uit kleine tot middelgrote vlinders en is verdeeld in 16 soorten blauwtjes, 6 soorten kleine pages en 5 soorten vuurvlinders. De ogen zijn langwerpig ovaal en vooral de mannetjes zijn vaak helder gekleurd.  (bron: vlindernet - Wikipedia)

3 opmerkingen:

 1. en daarvoor rij ik naar Raalte, BB is iets dichterbij..wat heb je ze mooi weten te vinden en op de kiek kunnen zetten, en met z'n drietjes, hoe heb je het kunnen vinden...super om te zien.

  Groetjes Von

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie blauwtjes hoor! Super geplaat!
  Ze zijn ook zo mooi met al die kleuren en vooral dat felle blauw.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat gaaf Huib! Het klontje Icarussen, geweldig en fraaie platen van de paring. Verstandig dat je ook even naar beneden keek en niet alleen naar boven :-).
  Ik ben trouwens verbaasd over de blauwe reiger met die grote tak in je volgende blog. Ze zijn toch niet meer bezig met nesten bouwen zou je denken.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen