zondag 21 juni 2015

Op herhaling

Eendenkooi Haarzuilens
De 3e zaterdag in de maand, dus op naar de boerderij in Haarzuilens, waar Henk de koffie heeft klaar staan voor de vrijwilligers van Natuurmonumenten. Met een flinke groep fietsen we richting ons doel voor vanmorgen, de eendenkooi Haarzuilens.

herstel eendenkooi, nieuwe vangarm
Een prachtig op zich staand natuurgebiedje binnen het grote geheel van Haarzuilens. Een gesloten gebied, waar door een vaste groep vrijwilligers gewerkt wordt aan herstel en instandhouding van deze eeuwen oude eendenkooi. Behalve een enkele rondleiding, wordt de kooi met rust gelaten en is het verboden gebied. 

Ja, dit is een springbalsemien
Een echt rust gebied, waar het geluid van vogels de boventoon voeren en toch wel bijzonder dat tijdens de werkzaamheden een kleine ree tevoorschijn springt en er bij het zien van zo’n groep mensen er snel vandoor gaat.

We gaan onder leiding van Toos op herhaling. Het binnen de perken houden van de spring balsemien. Omdat deze plant nog niet in bloei staat, is het nu de tijd om in te grijpen.
Het leuke van deze klus is, dat je direct resultaat ziet.
En nog mooier, op de plaats waar de vorige keer de springbalsemien werd weggehaald, is deze plant nagenoeg niet teruggekomen.

De springbalsemien doet zijn best om boven de brandnetels uit te komen en laat zich relatief makkelijk met wortel en al verwijderen. Het elektrische kiepautootje rijdt diverse keren heen en weer om alle planten buiten de eendenkooi te storten.

Goed bezig !!
pauze
EENDENKOOI HAARZUILENS


Een bijzonder landschapselement op landgoed Haarzuilens is de eendenkooi. Het bestaat uit een plas, omgeven door hakhoutbos en oude knotbomen. Wilde eenden werden hier gevangen voor consumptie. De eendenkooi lag er al in de 17e eeuw. Het dichte en besloten bos vormt een mooi contrast met de openheid van het veenweidegebied.


Met tamme eenden in de kooiplas lokte de kooiker de wilde eenden naar de eendenkooi. Vanuit de plas lokte het hondje van de kooiker de eenden de vangpijp in. Aan weerszijden van de pijp staan rietschermen waar de kooiker zich achter verstopt. Het hondje lokt de eenden steeds verder de vangpijp in. Aan het einde lopen ze in de val en worden ze gevangen.Natuurmonumenten heeft met behulp van enthousiaste vrijwilligers de eendenkooi in ere hersteld. De vangarmen zijn hersteld door nieuwe rietschermen te plaatsen. Het karakteristieke houthakbos rondom de kooi is gesnoeid. Samen met de boswachter kun je een kijkje nemen in de eendenkooi. (bron: www.natuurmoumenten.nl

1 opmerking:

  1. Mooi werkverslag met mooie foto's en interessante informatie!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen