dinsdag 5 februari 2013

Een vreemde eend in de bijt

Mandarijneend
Maarssenbroek heeft net als vele ander nieuwbouwwijken, behalve huizen en straten ook veel sloten en singels.

Normaal komen we niet verder dan een Wilde eend, Meerkoet, Waterhoen of Blauwe reiger, maar vandaag zwom er een Mandarijneend rond.Maria had het beestje zien zwemmen op weg naar huis. Snel de camera opgehaald en terug. Jammer dat het al aan het eind van de middag was, bewolkt en waterkoud. Maar goed de Mandarijn staat er op. Toch leuk dat zo’n schitterend eendje ronddobbert in Maarssenbroek.


De mandarijneend (Aix galericulata) is een vogel uit de familie van Anatidae (eendvogels). Van oorsprong is de Mandarijneend een Aziatische vogel die zijn nest maakt in verlaten spechtennesten op grote hoogte. Mandarijneenden worden al enige honderden jaren gehouden als sierwatervogel. Als exoot komt de mandarijneend plaatselijk voor in Nederland, Belgiƫ, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en in de Alpen.
Het eerste broedgeval in het wild van deze fraaie eend werd vastgesteld in 1964, in de duinen bij Wassenaar (Meijendel). Nadien waren er meer broedgevallen in parken om Den Haag en later in de jaren 1960 ook in Gelderland aan de IJssel bij Heerde. In de loop van de jaren 1970 breidde de soort zich uit naar de buurt van Arnhem, Doorwerth, Renkum en Wageningen. Rond 1994 werd het aantal broedparen geschat op circa 100. In het gebied om Arnhem is het aantal losse waarnemingen in een reeks van jaren goed bijgehouden. Hieruit blijkt dat rond 2000 dit aantal opliep tot meer dan 500. Na 2002 daalde dit aantal weer. Volgens SOVON zijn er landelijk te weinig gegevens voor een betrouwbare trendberekening. In de periode 1998-2007 werd het aantal broedparen geschat op 200 tot 260. Na een winter met een periode van strenge vorst, daalt het aantal meestal.
 Ook in Vlaanderen broedt de mandarijneend. Het aantal broedgevallen wordt door het INBO geschat tussen de 75 en de 100 paren. (Bron Wikipedia)

1 opmerking:

  1. Ik hield er wel enorm vieze schoenen aan over ! Wat een hondenveldje daar. Maar....we hebben hem! Een prachtig eendje en leuk die extra informatie.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen