woensdag 16 januari 2013

Een Bokje schieten (of niet)

IJsvogel

De zon schijnt en het is koud, maar er kriebelt toch wel iets om naar buiten te gaan. En daarbij het is woensdag zo’n beetje de vaste dag in de week om met Maria te gaan vogelen.
Voor vertrek bespreken we de plannen. Gaan we naar de Leyen om de pestvogel te zoeken ? Naar de Hoogkampseplas voor de Sijsjes en mogelijk de Braamsijsjes ? Of naar de Ruigenhoekse polder voor de Bokjes. Een Bokje is een soort verkleinde Watersnip. Hij moet er weer zitten volgens waarneming en bijna op dezelfde plaats als vorig jaar.

Blauwe Reiger
We gaan richting Ruigenhoekse polder, naar de bekende plek, maar daar zaten ze even niet. De Blauwe Reiger stond statig aan de slootkant en de Wilde eenden zaten enigszins moedeloos op het ijs.

Wilde Eend
Samen gaan we de slootkanten langs en plotseling zie ik twee Bokjes wegvliegen vanaf de waterkant. Te laat om er een foto van te maken. Bijna direct daarna valt mijn oog op iets blauwgroen of groenblauw van kleur, zittend op een takje. Een IJSVOGEL. Prachtig zoals hij volop in het zonnetje zit.

IJsvogel
Zachtjes geef ik Maria aan dat ik een IJsvogel in beeld heb. Maria ziet hem of haar niet en vraagt “waar, waar zittie” Na nog een paar aanwijzingen krijgt ze de vogel ook in beeld. Samen genieten we van dit prachtige bijzondere spektakel. De camera’s blijven klikken en de vogel blijft lange tijd rustig zitten. De dag kan niet meer stuk.
Toevallig was er vanavond nog een item over de IJsvogel op de TV onder de titel “hak een wak”. De IJsvogel die helemaal niet van de winter houdt heeft het in deze tijd moeilijk. Hij leeft van vis en als de sloten lang bevroren blijven is dat niet best voor de populatie IJsvogels.

Torenvalk
Even verderop zit een Torenvalk in het zonnetje boven in de boom. We lopen door de sneeuw zijn richting op om het vast te leggen.


In de middag op weg om Riet van haar werk te halen. De route loopt altijd over Papendorp. In Papendorp zitten ook de Patrijzen. Het zou leuk zijn om die, in het jaar van de Patrijs eens op de foto te zetten. Onder het rijden tuur ik de vlakten af en zie een groepje bolletjes in de sneeuw. De auto langs de kant en ik zie een groepje van zes Patrijzen in de sneeuw.

Patrijs

Ook rond de werkplek van Riet kijk ik nog even rond en vind een flinke groep vinken met daar tussen een Keep. Die heb ik in lange tijd ook niet meer gezien.

Keep
Na de IJsvogel,  zijn de Patrijzen en de Keep de kersen op de taart voor vandaag.
Het Bokje is niet geschoten, maar die zien we binnenkort nog wel.

4 opmerkingen:

 1. Een gouden vogeldag Huib!
  helemaal TOP!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou nou nou, wat een vangst Huib. Patrijzen in de sneeuw met de zon op de koppies,een ijsvogel... Ik ben best een beetje jaloers hoor. Fijn dat jij ook wakken hakt, of heb ik dat nou niet goed begrepen.....:-) !?

  Mooi dagje hadden jullie, heel leuk!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook al zo'n geweldige serie, Huib. Ik kom net bij Maria's blog vandaan. Die Patrijzen. Wat prachtig. Ik zag laatst ook van die bolletjes, maar dacht in het voorbij rijden dat het vrouwtjes Fanzanten waren. Misschien waren het wel Patrijzen. Moet toch eens beter opletten. Groetjes, Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie patrijzen, en een ijsvogel is altijd zo leuk! Alleen ben ik wel blij dat je de braamsijsen niet hebt gevonden: zou wel een nieuwe soort voor Nederland zijn!

  BeantwoordenVerwijderen