zondag 15 april 2012

Twee tussen de vijftienhonderd

Brandganzen
De zon schijnt en dus naar buiten. In de Eempolder zitten Roodhalsganzen. Niet veel, slechts twee en die houden zich op tussen zo’n vijftienhonderd of meer Brandganzen.
Maar eerst even een wandeling richting de kijkhut aan het Eemmeer. De Rietgorzen en Rietzangers laten zich goed horen en soms even zien.
Torenvalk op wacht
Kauw op rooftocht
Torenvalk
Bij het gemaal stuiten we op een gevecht tussen de Torenvalkjes en de Kauwen. De Torenvalkjes nestelen in een kast en de Kauwen proberen in de kast te komen om waarschijnlijk de jongen of de eieren te stelen. Het Torenvalkjes zit onrustig op de kast, waar de Kauwen omheen vliegen. Als het Torenvalkje even weg is, hangt de Kauw in de opening, gelukkig is hij of zij op tijd terug om de Kauw weer te verjagen.
Bruine Kiekendief
Even verderop vliegen twee Bruine Kiekendieven. Prachtige rovers. Ondertussen vliegen de Brandganzen in grote getalen over ons heen en we proberen waar te nemen waar ze landen.

Graspieper
Op weg naar de ganzen, nemen we nog even een Graspieper en een Tapuit op de foto, gevolgd door een koppeltje Buizerds.

Buizerd
We vinden het weiland met de Brandganzen en terwijl we op zoek gaan naar die twee, komt er nog een lading Brandganzen aanvliegen. Inmiddels ziet het ons zwart, wit en grijs voor de ogen.
Vlucht Brandganzen
Een vogelaar met scope wist de Roodhalsganzen te lokaliseren. Ze zitten helemaal achteraan en ver weg. Vanuit ons gezichtsveld zaten ze verborgen achter de Brandganzen. Natuurlijk een bewijsplaatje gemaakt. Ze staan op de foto, maar daar is alles dan ook mee gezegd.
Twee Roodhalsganzen
Bij het bekijken van de honderden foto’s die we vandaag gemaakt hebben, blijkt er toch nog een redelijke foto bij te zitten van een vliegende Roodhalsgans. Tussen de ganzen vinden we ook nog de Rotgans en de Dwerggans.
Roodhalsgans
Kortom, genoten van de natuur en voor mij een nieuwe soort.

Vlinders ook een mooi stukje natuur

2 opmerkingen:

 1. Mooi blogje om te lezen, afwisselend en mooie plaatjes. Mijn voorkeur heeft de Torenvalk, de graspieper en natuurlijk ook de dagpauwoog!
  En gefeliciteerd met je Roodhalsjes een hele kunst om die te vinden!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Huib, gefeliciteerd met de Roodhalsjes. En de vluchtfoto is echt leuk, je kunt hem goed herkennen. Het verhaal over de Torenvalkjes en hongerige kauwen was ook mooi om te zien en te lezen. Fijn dat je zo'n leuke dag had, de natuur verrast altijd weer!

  Groet,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen