donderdag 1 maart 2012

Hebbes

Stulpheide met Klapekster
 Wat gaan we doen vandaag ? De zon die toegezegd was, kwam niet tevoorschijn, dus een dagje naar de kust bewaren we voor een ander keertje. Dan maar de wekelijkse boodschappen en vanmiddag, net als gisteren, maar nu met Riet, nog maar even op zoek naar de Klapekster op de Stulpheide.


Bijna ging het niet door. Annemarie kwam nog even buurten met de kleine Dennis. En dan wijken zelfs even de vogeltjes.


Maar goed, daarna dan toch de wandeling door de Stulpheide. Kijkend naar elke boomtop opzoek naar. Uiteindelijk de vogel gevonden. Wel ver weg, in een voor wandelaars verboden stuk heide. Dus van grote afstand de foto’s moeten maken, maar hem of haar met de verrekijker goed kunnen bekijken. Een heel mooi vogeltje.

De Klapekster in de kijker
De klapekster (Lanius excubitor) is een zangvogel uit de familie van klauwieren (Laniidae). Vóór 1950 was de klapekster een schaarse broedvogel (mogelijk enkele honderden broedparen) van uitgestrekte heidevelden en hoogvenen met wat struikgewas en her en der een boompje. Dergelijke landschappen waren te vinden in Drenthe en het zuidoosten van Friesland en in Gelderland en Noord-Brabant, maar in de jaren 1960 werden veel broedgebieden ontgonnen, waarmee de achteruitgang begon. De overgebleven gebieden werden ongeschikt door recreatie en spontane opslag van bos. In de periode 1989-1991 waren er hoogstens nog 40 exemplaren die broedden, waarschijnlijk minder, sindsdien is de trend dalend. Omdat het hier een uiterst zeldzame broedvogel betreft die feitelijk in Nederland op verdwijnen staat, heeft de klapekster de status ernstig bedreigd op de Nederlandse rode lijst en ook zo op de Vlaamse rode lijst.  's Winters is de klapekster echter regelmatig te zien. Het is een doortrekker en wintervogel in kleine, wisselende aantallen. Het aantal overwinteraars wordt geschat op 250 tot 400 vogels.(bron: Wikipedia)

1 opmerking:

  1. Leuk dat je hem toch hebt gevonden. En dat zelfs met zulk matig weer, knap gedaan. En bij elke "nieuwe" vogel telt dat als je hem eenmaal gezien hebt, zie je ze vanzelf vaker en komt die dichtbij foto ook.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen