dinsdag 26 december 2017

KERST 2017 met het Utrechts Politie Mannenkoor EXCELSIOR

Kerst 2017 De Roef 
Al zolang ik bij het Utrechts Politie Mannenkoor EXCELSIOR zing, en dat is inmiddels 42 jaar, neemt de periode voor de kerstdagen een belangrijke plaats in.
Het is een drukke tijd voor de meeste koren, maar ik durf haast wel te zeggen, dat ons politiekoor in de top drie zal staan.
We zijn zelfs genoodzaakt om concertaanvragen voor de kerst af te wijzen. In overleg met de zangers hebben we het aantal kerstconcerten gesteld op maximaal 10 per jaar. Daarnaast als het even kan niet meer dan 1 concert per dag.
Niet zo vreemd dat de verzorgingstehuizen na het kerstconcert al weer een aanvraag indienen voor de volgende kerst.
Voor ons zangers, pianiste en dirigent een drukke, maar ook mooie tijd. Maar wat is het toch dankbaar werk.
Bewoners (meestal bewoonsters), die in verband met gezondheidsproblemen, soms niet meer weten in welke wereld ze leven, geven door hun lichaamstaal aan dat zij sommige liederen nog herkennen. Lippen bewegen mee op de tekst en er wordt zachtjes meegezongen.

Vrijdag 8 december 2017
Dienstencentum De Roef 
Touwslagerslaan 3  3454 GV De Meern

De Roef
Cees snapt er niets van. Komt de sneeuw met bakken naar beneden, op weg naar De Roef, zingen we niet eens “Let it snow”. Het is niet de eerste keer dat er een winterse bui is op weg naar ons eerste kerstconcert. Maar goed toch 25 zangers trotseerden de gladheid en kwamen zingen in De Roef.
Nu waren wij niet de enigen die richting De Roef gingen. Zoals ieder jaar, was ook dit keer de zaal uitverkocht.
Dit keer weer een nieuw kerstverhaal. Nu over een ezel, die samen met Maria en Jozef op weg ging richting Bethlehem. Het verhaal werd verteld door Ineke, de coördinator en organisator van de avond. Het werd een leuke samenwerking tussen het koor en Ineke.
De eerste reactie na het concert, van zowel Michel als de zangers. Het was een mooi eerste concert. Goed gezongen. Ook volgend jaar staat De Roef al weer op de kalender van Excelsior.

Maandag 11 december 2017
De Biltse Hof
, Prof. Bronkhorstlaan 4 3723MB Bilthoven


De voorspellingen zijn niet goed. Maandagmiddag code rood, omdat er een flink pak sneeuw verwacht wordt. Op voorhand een mail eruit. Let op je mail, misschien kunnen we niet de weg op.
Vanuit Bilthoven worden we in de morgen al gebeld. Is het niet beter om het concert niet door te laten gaan. We maken de keuze om niet te gaan. Alle zangers worden op de hoogte gebracht.
Achteraf een goede beslissing. In de middag vele aanrijdingen en overal files. In totaal 1500 km.

Dinsdag 12 december 2017
Bastionrestaurant in zorgcentrum ‘t Huis aan de Vecht
. Costa Ricadreef 9,  3563TA Utrecht

Huis aan de Vecht
Met een mooi koor stonden we in een volle ruime zaal van ’t Huis aan de Vecht.
Ook vandaag was een medewerkster van de activiteitencommissie bereid om het verhaal van de ezel tussen de muziek door te vertellen. En dat deed ze op een voortreffelijke manier.


De mensen genoten van onze kerstliederen. Aan diverse tafels werd er zachtjes meegezongen of geklapt. En voor sommigen viel dat door ziekte niet mee.

Huis aan de Vecht
Natuurlijk hebben de bassen weer samen met de bezoekers het Ere Zij God gezongen. Een klein koor van tenoren bleef achter om de tegenstem te zingen.


Woensdag 13 december 2017
Strandrestaurant Poortdok
IJmeerdijk 1A te Almere 1309 BA
Politie Midden Nederland, Bijeenkomst leidinggevenden

Almere
Een bijzonder concert op een bijzondere locatie. Met 23 zangers, een dirigent en piano met pianiste was de ruimte in het strandrestaurant al bijna vol.
Mede door de weersomstandigheden geen prettige plek. Grauwe lucht, regen, ijs op de dijk en plassen rond het restaurant en een regendouche bij de entree. Maar binnen brandde de kachel en was het lekker warm.
Waarschijnlijk is het in de zomer beter toeven op het terrasje in de zon. Nu dus even niet. Langzaam kwamen de baasjes binnen en startten wij ons concert. Na afloop werden we bedankt voor onze medewerking bij de start van deze dag.

Almere
Miriam Barendse, korpschef van de eenheid Midden Nederland gaf ons koor een welgemeend compliment. Daarbij haalde ze een gezegd van Jan Wiarda naar voren, die zei dat je zuinig moet zijn op het culturele erfgoed en dat dat best wel wat mag kosten. Michel was het hier roerend mee eens. Maar, vulde Miriam aan, het ging hier niet om een politiekoor, maar om de bereden brigade van de politie Utrecht. Ook een stuk erfgoed van de politie.

Nog 2 concerten vandaag
Op de terugweg, even langs huis om een broodje eten met Paul, Hen en Gerard en daarna direct weer door naar Utrecht voor het kerstconcert in het Bartholomeetje.


Woensdag 13 december 2017
Bartholomeus Gasthuis
Lange Smeestraat 40, 3511 PZ Utrecht

Bartholomeus gasthuis
Bijna was het niet doorgegaan. De activiteitencommissie was vergeten Excelsior te benaderen voor een kerstconcert. Paul Oorthuijsen ontdekte de manco en belde Corrie Huiding. Natuurlijk moest Excelsior  komen zingen met de kerst.
Op het laatst nog een plekje vrijgemaakt. Bartholomeus Gasthuis mogen we niet overslaan. We komen er al jaren. Nog even teruggebladerd in mijn jaarverslagen. In ieder geval komen we al vanaf 1989 jaarlijks tijdens de kerst in Bartholomeus Gasthuis.
En ieder jaar wordt er ook naar ons uitgekeken en is de zaal tot de laatste plaats bezet. Ja, de mensen worden ouder en weten ook niet altijd meer wat er om hen heen plaatsvindt,  maar als de bekende kerstliederen klinken gebeurd er toch iets bijzonders. De ogen gaan glinsteren en de lippen bewegen mee met de tekst die gezongen wordt. Het is aandoenlijk om een oudere vrouw met een glimlach naar haar pop te zien kijken. Als ze dan toch geniet van ons concert, is het een feestje om daar te mogen zingen.
Het koor werd bedankt door een bewoonster, die in het zelfde jaar was opgericht als ons Utrechts Politiekoor, namelijk in het jaar 1930. Ofwel 87 jaar geleden.

Woensdag 13 december 2017
Huize Tuindorp Oost
Winklerlaan 365,  3506 GE Utrecht

Tuindorp Oost
Ook niet voor de eerste keer dat we in Tuindorp Oost een kerstconcert mogen verzorgen. Tuindorp is weer anders dan de andere huizen. Een mooie zaal, een prachtige vleugel  en bijna alleen dames in de zaal. En zingen kunnen ze er ook nog. Alle bekende kerstliederen werden volop meegezongen. Bert had ook voor Tuindorp een vrijwilligster weten te strikken om het verhaal van de ezel te vertellen. Het blijft een leuk verhaal.
Rond de kerst hebben ze het over een foute trui. Maar onze dirigent had sokken met gekleurde boletjes en dat zijn echt foute sokken !!!

Vrijdag 15 december 2017
Huize Swellengrebel
Fockema Andrealaan 100 ,3582 KV Utrecht

Swellengrebel
Huize Swellengrebel in Utrecht stond vanmiddag op het programma. De zangers verzamelden zich weer ruim op tijd in het gebouw. Alleen Michel en Marjan waren maar net op tijd. Een ernstig vrachtwagen ongeluk zorgde voor een flinke vertraging.Maar goed we waren op tijd en de zaal was tot de laatste plaats bezet.

Swellengrebel
Michel praatte het programma op een luchtige wijze aan elkaar en regelmatig mochten de bezoekers meezingen met het politiekoor, waarvan goed gebruik gemaakt werd.
De mensen genoten van ons optreden. Of zoals een bezoekster na afloop vertelde. Ik zat aan tafel bij een groep bewoners, die niet veel meer weten en kunnen. Eén van hen is altijd aan het roepen. Wat mij nu opviel was dat ze zachtjes met het koor meezong, zonder er tussendoor te roepen.

Swellengrebel
In de zaal ook ons erelid Henk Wilkens samen met een vriend van hem, Wim van Vreeswijk uit Australië. Henk was zo aardig om een aantal foto’s te maken tijdens het concert.
Gisteren had onze dirigent gekleurde sokken aan. Nee vandaag niet, dit keer echte zwarte sokken. Maar eigenlijk maakte hij het dit keer nog bonter. Zijn jasje lag in nog in zijn auto. En die auto met politiejasje was samen met zijn dochter, op weg  naar Leiden. Gelukkig was er nog een reserve stropdas, maar geen reserve jasje. Dus dit keer voor de troepen in politiebroek, politie stropdas en een zwart jasje van het Fulco’s mannenkoor.

Zondag 17 december 2017
Zorgcentrum Nieuw Tamarinde
  Neckardreef 6 3562 CN UTRECHT

Tamarinde
Tamarinde
Hoelang zingt ons koor met de kerst al in Tamarinde. Het juiste antwoord is even niet te achterhalen, maar activiteitenbegeleidster Willy weet te melden dat we er zeker al meer dan 35 jaar komen. En als je er al zo lang komt zingen met het politiekoor, dan leer je ook de bewoners kennen.Onze oudste bezoekster is in september 100 jaar geworden ( komt al 27 jaar rond de Kerst luisteren naar Excelsior) en ze geniet nog steeds van de muziek. Ze zat mee te swingen op de muziek van de jazz- versie van ‘Mary had een baby”.
Ook de meest enthousiaste bewoner was weer van de partij. Vorig jaar riep hij nog weleens wat tussen de liederen door. Nu bleef het bij een brede glimlach en na ieder lied luid geklap.
Jammer dat de huidige ruimte waar we nu zingen voorzien is van enkele stevige pilaren, zodat over en weer je een stuk mist. Vanaf het koor zie je een aantal bezoekers niet en vanuit de zaal is het hele koor op sommige plaatsen niet in beeld.


Het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior was met 20 zangers aanwezig en de zaal genoot ook na 35 jaar nog steeds van het politiekoor. Ook dit keer werd het verhaal verteld door een begeleidster. 
Ik vertelde Willy, dat er maandag wel een aantal inkomende gesprekken zichtbaar zouden zijn op haar diensttelefoon, dit om te vragen of iemand vanuit Tamarinde het verhaal wilde doen.
Nu dat zou wel meevallen zei ze. De telefoon is 6 maanden geleden gestolen en er is nog geen nieuwe voor in de plaats.


Laten wij weleens wat liggen waar we gezongen hebben ? Ja, hoor soms een jasje, maar ook weleens een telefoon.

Donderdag 21 december 2017
Het Zonnehuis, 
Bergweg 2, 3941 RB Doorn

Zonnehuis
Vandaag het kerstconcert in het Zonnehuis in Doorn. Ook vorig jaar zijn we hier geweest, evenals de kerstman. Deze wel even gezien, maar hij was te druk om zich bezig te houden met ons politiekoor.
Michel de Valk onze dirigent kondigde ook deze keer de muziek, met zo nu en dan een kwinkslag aan. Maar soms ook om de mensen wat extra te vertellen over een lied. ‘Het volgende lied is een lied in de Duitse taal’ vertelt Michel. Prachtig als dan van achter de kerstboom wordt geroepen. ‘Ik spreek geen Duits’.

Zonnehuis Doorn

Er had ook boven de blog kunnen staan, ‘De stenen ballen’ Deze ballen blokkeerden het weggetje binnendoor. Kennelijk wist onze Google Map niet dat die daar waren neergelegd.
Of een titel als ‘Waar staan de wietplanten ? ’. Zoals bij vele verzorgingshuizen, staat de verwarming een paar tandjes hoger dan thuis. Mag ik dan zeggen dat het dan wel erg warm is in een politie winterbroek en jasje.

Zonnehuis

Zonnehuis
Het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior was met een bijna voltallige bezetting aanwezig. Zelfs Bert Landman, die tijdens de vorst onderuit gegaan was, was weer van de partij.
Hen Evers ontbrak, die had afgelopen weekend een aanrijding gehad en werd op deze dag geopereerd aan zijn gebroken knie.


Terug naar Doorn. De zaal was goed gevuld met enthousiaste bezoekers. Er werd goed meegezongen en bij sommige liederen zag ik in de zaal enkele hulp-dirigenten, die met de muziek mee voor zichzelf dirigeerden. En zoals al vaker vermeld, daar doen we het voor.

Zaterdag 23 december
Huize Rosendael  
Indusdreef 5, 3564 GV Utrecht


Swingend de Kerst in. Het zal je maar gebeuren. Breng je een prachtig kerstconcert in Huize Roosendaal, staat er in eens een oude dame op, die begint te dansen en swingen op de muziek van “Mary had a baby”. Ach en ook weer niet zo vreemd. Marjan heeft er een swingende versie van gemaakt en als de piano voluit gaat bij dit nummer zie je overal de mensen meedeinen op de muziek.
Een andere oude dame is waarschijnlijk in het verleden muzieklerares of zoiets geweest. Op de maat van de muziek dirigeert ze achter Michel zijn rug het koor. En met een brede glimlach, ze geniet van de muziek.

Rosendael
Ook dit keer ons eigen kerst verhaal over de ezel, die zijn verhaal vertelt over de tocht naar Bethlehem met Maria op zijn rug. Ja soms klaagt de ezel dat het toch niet meevalt om met Maria op zijn rug zo’n eind te moeten lopen. ‘Schande’ roept een dame in de zaal. Ze vindt het niet gepast dat een ezel moppert, zeker niet met Maria op zijn rug.
Goed dit is zorgcentrum Rosendael, waar ook dit keer de bewoners naar ons concert uitkeken. Het Utrechts Politie Mannenkoor Excelsior was ook hier bijna compleet aanwezig.


Zelfs was er nog ‘illegaal’ de oud zanger het politiekoor Bertus van Heezik aanwezig. Bertus zong vanuit het publiek alle liederen mee ( volgend jaar alles zonder boek?) en kwam tijdens het ‘Ere Zij God’ de tenoren versterken.
Een groot compliment voor de zangers, dirigent en pianiste van het koor.

Michel de Valk

Negen concerten op een rij en bij ieder concert een mooi aantal zangers, die enthousiast voor de bewoners zowel nieuwe als oude kerstliederen zongen.
De kracht van het politiekoor is, er zijn als het nodig is. En dat is ook nu weer gebleken.
Bij alle 9 kerstconcerten stond het Utrechts Politie Mannenkoor er. !!!
Maar ook een compliment aan Michel en Marjan, die met veel enthousiasme het koor begeleiden

Zijn ze tevreden over ons koor en onze concerten ? Jazeker, voor volgend jaar zijn de eerste concerten en kerstconcerten alweer geboekt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten