woensdag 21 juni 2017

Watt en Halfwatt.

Torenvalk ( wat een ogen) bijna volwassen
Zo vlak voor de grote vakantie zou het wel leuk zijn, om een paar Torenvalkjes van dichtbij te zien. Het gaat erg goed met de kasten en als het nog even doorgaat heeft Johan dit jaar meer dan honderd jonge Torenvalkjes geringd, binnen zijn werkgebied.

Torenvalk , half volwassen

Nu heeft hij wel een behoorlijk groot gebied in Midden Nederland en zijn het iedere keer weer afstanden rijden van kast naar kast.

Torenvalk juveniel
Dit keer niet op donderdag op de woensdagavond gezet. Johan, Bas en Erik begonnen met de torenvalkenkast naast de groente tuin van mijn broer in Montfoort. 


In de kast wonen naast hun ouders vijf Torenvalkjes. Ze zijn nog klein en hebben nog wel een paar weekjes nodig voordat ze uit kunnen vliegen.

vijf Torenvalkjes
In een emmer komen ze met Erik mee naar beneden om ze te ringen. Een ijzeren ring en een kleurring, om ze met de kijker zo af te kunnen lezen.
de uilenman
Toch wel een mooi begin van de avond. Vijf jonge valkjes. Deze zijn nog te klein om van zich af te bijten. Het is eigenlijk meer knabbelen dan bijten wat ze doen.

balanceren
Na een flinke rit door het groene hart op naar de volgende nestkast. Toevallig prachtig gecamoufleerd door de klimop, die over de kast heen groeit. Een hele toer om in de kast te komen en de jonge er uit te halen.De jonge zijn al flink groot. De veren richting volwassenheid zijn al zichtbaar door het dons heen. De klauwen zijn ook wat sterker en bijten kunnen ze ook al aardig.
Mooie vogels. De vier Torenvalkjes krijgen ook hier de nodige ringen voordat ze teruggaan in de kast.

RingenDe vogels gaan terug de kast in en een ouder die in de buurt rondhangt kan weer voor ze gaan zorgen.
En waarschijnlijk zijn er in het groene hart voldoende muizen om al die hongerige magen van de rovertjes te blijven vullen.


WegenOp naar de laatste kast van vanavond, ook dit keer op een boerderij. Twee Torenvalkjes in de kast en twee Torenvalkjes kijken vanuit de boom op ons neer. Flink inzoomen met de camera en de kleurring is af te lezen. 


Kleurring aflezen


Het is een valkje afkomstig uit de kast, die aan de boom hangt. In de kast nog twee valkjes en het lukt om er één te vangen. Deze krijgt een extra meetbeurt en van de andere vogels wordt van afstand de ring afgelezen.


Torenvalk


even nameten

Een leuke avond. Negen vogels geringd en vier zo goed als volwassen Torenvalkjes kunnen terug melden.

toezicht vanuit de boom
Een leuke wetenswaardigheid. Als jonge torenvalkjes belaagd worden gaan ze in de verdediging door op hun rug te gaan liggen en flinke trapbewegingen  maken.
De uilenman, zoals Johan ook wel genoemd wordt, vult tevreden zijn lijsten in.
Overigens valt het ringen van uilen en roofvogels wel onder de categorie topsport.
Sjouwen met ladders. Flink klimmen en balanceren.
En het is een heel verschil of je een winterkoning of een buizerd, Torenvalk of uil in je handen hebt. Zowel snavel als klauwen kunnen behoorlijk van zich af bijten en trappen of vastgrijpen.

1 opmerking:

  1. Prachtig gezicht die kleine donsjes en de grotere verse torenvalkjes! Mooi verslag weer!

    BeantwoordenVerwijderen