zaterdag 11 maart 2017

Laat ze maar komen

Oeverzwaluwenwand
Zaterdag was weer een werk ochtend.
Nee, niet voor Natuurmonumenten, maar voor onze eigen VRS De Haar.
Bij de Haarrijnseplas staat een grote betonnen wand met een paar honderd ronde gaten. Achter deze wand ligt een wal van zand.
De Oeverzwaluwen graven een tunneltje in deze zandwal. En aan het eind van zo’n tunnel is hun nest.
De betonnen wand is verticaal gebouwd, omdat de Oeverzwaluwen dit eisen.
De reden is simpel. Bij een steile wand zijn de nesten moeilijker bereikbaar voor rovers, zoals de hermelijn en de bunzing.

leuke tuintjes

Tim met de grondboor


Maar natuurlijk willen ze graag een schoon nestje bouwen. Dus de oude nesten moesten geschoond worden. Het oude zand werd met een grondboor verwijderd en vervolgens de gaten weer volgestopt met schoon zand en aangestampt.
Overigens, behalve dat er in de opening een aantal leuke kleine tuintjes van  mosachtige plantjes waren ontstaan, waren de gangen niet echt vervuild.


Vullen met schoon zand


Na een ochtend hard werken, door de mannen en de vrouw op de foto, zijn alle gaten voorzien van schoon zand en klaar voor de komst van de Oeverzwaluwen.

koffietijdklaar voor het nieuwe seizoen
In 2015 en 2016 werden er bij de Haarrijnseplas 1717 Oeverzwaluwen gevangen, gemeten, gecontroleerd en gewogen. Alle gegevens zijn ingevoerd in de landelijke database.
Bijna 1000 Oeverzwaluwen kregen een ringetje.

2016


Het wordt dus een spannend jaar. Welke Oeverzwaluw zien we dit jaar terug in onze oeverzwaluwenwand ? Het antwoord weten we, eind 2017.

1 opmerking: