vrijdag 21 augustus 2015

De Grote en de Kleine

Grote- en Kleine Karekiet
Door Tijs nog niet eerder gezien in de Molenpolder, een grote karekiet. Nu is dat ook een vogel die niet dagelijks te zien is in onze regio.
Vorig jaar heeft er een stelletje gezeten bij een plas op weg naar Mijdrecht. In het voorjaar zat er een grote karekiet in de Rietlanden bij Kockengen. De vogel liet zich met zijn luide gekras goed horen, maar zat zo tussen het riet verscholen dat het bijna niet mogelijk was om eens goed te kunnen zien.

Een 3,3 in plaats van een 2.3 mm ring

Grote Karekiet en Kleine Karekiet

Grot Karekiet
Nu dus in alle vroegte gevangen in de Molenpolder. Een ideale gelegenheid om de grote eens goed te zien en te voorzien van een ring. Daarna is het afwachten of de ring nog een keertje ergens gesignaleerd wordt, binnen of buiten Nederland.
De kleine karekiet is wel een algemeen voorkomende vogel in onze provincie en in de Molenpolder en daar buiten. Drieëndertig kleine karekieten werden van een ringetje voorzien en geregistreerd voor de databank. Eén kleine karekiet had al een ringetje, niet van hier, maar afkomstig uit Parijs, Frankrijk.

Kleine Karekiet

Grote Karekiet
Van de grote en de kleine foto’s gemaakt en natuurlijk is het leuk om ze samen op de foto te zetten. De grote karekiet was het hier niet mee eens en haalde uit naar zijn kleine broertje. Om schade te voorkomen maar wat afstand tussen de karekieten gehouden.

Molenpolder
De vorige blog stond bol van de foto’s. Een kwestie van willen delen. Dit keer beperkt tot enkele foto’s, maar ja, een braamsluiper zie je niet iedere dag en daarnaast is het een vogeltje dat meestal verborgen zit tussen de struiken. De tuinfluiter viel op door zijn gedrag. En de goudvink is toch wel leuke vogels om te laten zien.

Braamsluiper

Braamsluiper
De tuinfluiters bleven na het ringen nog even rustig om zich heen kijken. Toch geweldig om zo’n vogels op je hand te hebben en even later te zien wegvliegen.

Tuinfluiter

Tuinfluiter
Vooral de tuinfluiters hadden rood/paars aan de veren of snavel van het eten van de vlierbessen.

Soms is rond vijf uur in de morgen te vroeg en kom je wat later
Goudvink

Goudvink

Goudvink

Goudvink
Na de Molenpolder nog even langs Haarzuilens, waar tussen de zonnebloemen een grote groep groenlingen zich te goed doen. Ze vlogen volop, maar lieten zich niet makkelijk ringen.

Was weer een mooie dag met Tijs en Tim.

Ringen in het veld




Groenling

De resultaten

4 opmerkingen:

  1. oeps, wat een mooie soorten! Weer een blog om van te smullen!Top!
    fijn weekend!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Jeetje, wat een topsoort die grote karekiet. En ook zo mooi het verschil tussen de kleine en de grote. De terugvangst is natuurlijk ook belangrijk, mooi dat er eentje bij zat. De goudvinken zijn ook mooi, net als de braamsluiper! Je bent hard op weg en expert te worden!
    Groetjes, Marianne

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Leuk verslag. Mooi dat verschil tussen de karekieten zo te kunnen zien.

    BeantwoordenVerwijderen