zaterdag 15 augustus 2015

Stoere mannen

stoere mannen
(klik op de foto voor een groter formaat)
Van de teamleider van onze club vrijwilligers Henk Boom ontvingen we de gebruikelijke mail met de te doen werkzaamheden rondom Haarzuilens.

walnotenlaantje
Dit keer : 
Gaas walnotenlaantje
Afgelopen winter hebben we tussen de rijndijk en de lage haarsedijk een nieuw walnotenlaantje geplant. Graag zouden we het laantje willen laten begrazen door schapen. Over het algemeen eten schapen geen walnotenbomen, maar het blijft een risico. Vandaar dat we de bomen willen voorzien van gaaskorfjes tegen de vraat van de schapen. De korfjes kunnen om de bomen worden gezet en over de boombanden worden geschoven. Straks komen er klaphekjes aan het begin van het laantje zodat je lekker tussen de bomen en schapen kan lopen.
Nodig: handschoenen/gaas/nijptangen/krammen

raster verwijderen
Raster verwijderen
Sinds afgelopen jaar hebben we twee mooie kleine perceeltjes van de Provincie in beheer gekregen. Hier staan misschien wel de oudste knotwilgen van het landgoed. De perceeltjes hebben weinig tot geen beheer gehad de afgelopen jaren. De knotwilgen zijn vorig jaar na vele jaren weer eens geknot en lopen nu al prachtig uit. In het perceel staat nog een oud raster dat van armoede in elkaar stort. Dit raster kan worden verwijderd (of gesloopt wie daar meer van houdt). Over enkele weken zal de aannemer dit hele stuk onder handen nemen en er overal mooie landhekken terugplaatsen zodat het samen met het nieuwe laantje echt een mooie aanvulling op het gebied wordt.

uitleg van Tim
Na de koffie in de boerderij en de update van Tim Kreetz over de toekomst van de natuurgebieden en de huidige stand van zaken, stapt iedereen op de fiets op weg naar de walnotenbomen en het oude raster.De groep splitst zich en de “echte” mannen storten zich, onder leiding van Roy Mes, op het oude raster en de palen die uit de grond moeten. Vanachter de camera de werkzaamheden gevolgd. Petje af voor deze sterke mannen en ze verdienen het om met de buit ( in deze een flinke oude spoorbiels) op de foto gezet te worden.

knippen
De overige vrijwilligers gaan aan de slag op het walnotenlaantje. Tim geeft uitleg over de werkzaamheden. Binnenkort gaan er schapen grazen en om te voorkomen dat de jonge boompjes worden aangevreten door de schapen, moet er een stuk gaas om de boompjes worden aangebracht.

Een aardige klus. De rollen gaas moeten in stukken geknipt worden. Het onkruid onder bomen verwijderd. Het gaas om de boom gevouwen worden en tot slot goed bevestigd worden. En dit boompje voor boompje. De twee rollen gaas gaan op. Nog drie boompjes te gaan, als er weer gaas is.

vast in de grond

onkruid / gras wegknippen

kracht

gaas
koffiepauze

doorzetters

veilig voor de schapen

gelukt

laat de schapen maar komen

3 opmerkingen:

 1. Het is prachtig! Dit moet jullie allemaal toch veel voldoening geven!
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En waarom alleen stoere mannen? Ik zie toch ook vrouwen, minstens net zo stoer!

  Goed werk mensen!

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt, de dames staan ook hun mannetje !!!. Maar een oud herkwerk uit de grond halen/trekken, dat al jaren in diep de grond verankerd zit is een zware klus.

   Verwijderen