woensdag 13 mei 2015

Fluisterend over het Naardermeer

fluisterboot op het Naardermeer (klik op de foto voor een groter formaat)
boerenzwaluw
De weerverwachtingen waren goed. Dinsdag zou het zomaar ver in de twintiggraden kunnen worden. Op de dag zelf was het maar afwachten of het droog zou blijven. Maar na een donkere wolk kwam de zon tevoorschijn en werd het een mooie middag op het Naardermeer.
Rond twaalf uur kwamen de eerste SPEM-ers (Senioren Politie Eenheid Midden Nederland) aan in Naarden bij het gebouw van Natuurmonumenten, de beheerder en eigenaar van het Naardermeer.
Sommigen gebruikten de lunch en anderen lieten het bij een kopje koffie voor het vertrek met de fluisterboten.

boothuis


buizerd
We gaan met twee boten en Rijk en ik besluiten om in de tweede boot te stappen. De buizerd hangt in de lucht op zoek naar prooi.

We varen geruisloos tussen het riet door, onderweg stoppen we langs de waterkant om een naar mint ruikend plantje te plukken.
Je kan er thee mee zetten en volgens mij hebben we later in de middag er thee van gedronken.

Vervolgens passeren we een plas, waar een aantal purperreigers tussen het riet zitten. Echt blij met ons gezelschap, ondanks dat we  op afstand varen, zijn ze niet en ze vertrekken dan ook naar elders.
op zoek naar een plantje

dit plantje, een soort mint voor de thee


purperreiger
Even later gaan we aan land bij de aalscholver kolonie. Volgens de informatie zou het om zo’n 2000 aalscholvers gaan. Natuurmonumenten hebben passende maatregelen getroffen om de enorme hoeveelheid mest niet te laten vermengen met het oppervlakte water van het Naardermeer.
Via een tunnel lopen we richting de kolonie. De enorme stank verraadt dat we in de buurt komen. Vanuit de uitkijktoren hebben we goed zicht op de nesten.

drempel om water schoon te houden


aalscholver
Een aardig wetenswaardigheidje. De eerste aalscholvers die komen, gaan niet naar het nest van het vorige jaar, maar bezetten de vrije, hoogste nesten, zodat ze op de lagere nesten kunnen schijten en zelf dus niets op de kop krijgen.


klein zonnedauw

Na dit bezoek maken we later nog een stop in het Naardermeer, waar we letterlijk over het water lopen. Door alle planten die er groeien is er op een aantal plaatsen een stevige laag ontstaan waar inmiddels zelfs bomen groeien. De laag is op sommige plaatsen al zo stevig dat je er goed op kunt lopen. Een verende laag, waar toch soms een beetje water op komt.
Op de terugweg worden nog een aantal “oude koeien” uit de sloot gehaald. Uit de oude tijd van het bureau Paardenveld. En om spreekwoordelijk bezig te blijven, “ Als er één schaap over de dam is volgen er meer ”. Misschien wel eens aardig om een aantal van die anekdotes op de schrijven voor de Spem-leden.

gasterij Stadzigt


Een hele middag op het water en toch ? Als ik de kaart bekijk hebben we maar een gedeelte gezien en is er nog genoeg te ontdekken.

Eind van de middag meren we weer af bij de steiger voor het restaurant, met dank aan het bestuur van de SPEM. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten