maandag 25 mei 2015

Zwart - wit

Kluutjes
Met een glimlach zie ik het altijd voor me, als ik op de fiets een gezinnetje nader.
Moeder fietst voorop om de weg vrij te maken. Daarna volgen de kinderen en breed daar achter fietst vader om moeder en de kinderen af te schermen. Zorg en bescherming van de kinderen.

Kom niet bij mijn kuikens


Een zelfde beeld zie je terug in de natuur. Bij de ganzen loopt of zwemt een ouder voorop en een ander ouder achteraan. Behalve bij de bergeenden, die doen aan BSO ( buiten schoolse opvang) Een groep van dertig peuters lopen en zwemmen als een kolonne militairen onder leiding van een stel ouders.

met z'n allen tegen 1
En soms, ook een maar al te bekend beeld, moet er opgetreden worden om de jeugd te beschermen, ook al is de andere partij groter en misschien wel sterker.
De jonge kluutjes lopen in de buurt van vader ( of moeder ) voedsel te verzamelen in het water van de Waverhoek. Als de bergeend denkt daar ook te kunnen foerageren wordt dit absoluut niet getolereerd. Met gekwetter en vleugel geklapper wordt de indringer verzocht te verkassen.
Maar dit is nog maar kinderspel. Er ligt groter gevaar op de loer, de buizerd of kiekendief, die het voorzien hebben op een lekker maaltje. Massaal wordt er dan ook opgetreden als de buizerd ten tonele verschijnt. Onder het mom van samen sterk gaan alle kluten op de vleugels en de buizerd wordt verjaagd.

buizerd met kuiken


Later zien we toch een buizerd met een jonge vogel verdwijnen. Niet gezien waar het jong geroofd werd en of het een kluutje is. De rover vliegt te hoog om de buit goed te kunnen bekijken.

bruine kiekendief

1 opmerking:

  1. Prachtig, wat een mooi spectakel! De luchtfoto;s van de kluten schitterend en wat een mooie kleuren bij die Bruine Kiekman! De kleien kluutjes zijn natuurlijk weer super schattig!!!
    Groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen