donderdag 12 februari 2015

Een vreemde eend in de bijt

vrouw en man Middelste Zaagbek

De Middelste Zaagbek is familie van de eenden, maar ziet er toch anders uit met doe dunnen snavel. Deze zaagbek is vooral in deze periode aanwezig voor de kust in Zeeland. En omdat ze zich zo goed lieten fotograferen krijgen ze een eigen blogje. Een grappig beestje met die rechtopstaande kuif.

Middelste Zaagbek

Middelste Zaagbek vrouw

snelheid plm 130 km is haalbaar
Middelste Zaagbek man
MIDDELSTE ZAAGBEK

Een beschrijving van de middelste zaagbek doet erg exotisch aan: een dunne en spitse bloedrode snavel, een kopergroene kop met wilde kuif met daarin een helderrood oog. Een witte halsring en roestrode borst met zwart manteltje met witte parels. En inderdaad is de middelste zaagbek een prachtige vogel om te zien. Jammer genoeg is het vrouwtje minder opvallend gekleurd; zij is egaal grijs met een bruine kop. Maar ze heeft een zelfde ongekamde veertooi op het achterhoofd en dezelfde ranke snavel. Middelste zaagbekken zijn visspecialisten. De snavel is van een fijne tanding voorzien (de 'zaag' in de bek). Deze dient om goed grip te hebben op watervlugge gladde vissen. Middelste zaagbekken houden -in tegenstelling tot hun grote familielid de grote zaagbek- meer van zout dan van zoet water.

Ze zwemmen zigzaggend, met hun hoofd door het water op zoek naar voedsel. De middelste zaagbek heeft een voorkeur voor zout en brak water boven zoet water. Middelste zaagbekken worden daarom ook niet in grote aantallen in het binnenland aangetroffen, zoals de grote zaagbek. Het voedsel bestaat uit visjes, kleine kreefjes, paling, krabben, garnalen, wormen en insecten.
Een doortrekker en wintervogel in vrij groot aantal. Middelste zaagbekken komen voor in het noorden van Amerika en Euraziƫ. In Europa broeden ze vooral op IJsland en in Fenno-Scandinaviƫ, op zoute en brakke meren, in riviermondingen en vergelijkbare plaatsen. Een volwassen middelste zaagbek is 52-58 cm lang met een spanwijdte 67-82 cm. Behoort tot de eenden.

De middelste zaagbek is iets kleiner dan de grote zaagbek. Verder verschilt het volwassen mannetje van de middelste zaagbek van de grote zaagbek door zijn stekelige kuif en bruine borst. De grote zaagbek is wit van voren en heeft niet zo'n kuif.


De middelste zaagbek is mogelijk de snelst vliegende vogel - als het gaat om vliegen in strak horizontale richting - met een snelheid van 129 km/u. Dit record is omstreden, want bij de stekelstaartgierzwaluw is een snelheid van 170 km/u gemeten. Deze records gaan dus niet over een duikvlucht, want dan is de slechtvalk de recordhouder. ( Bron: Vogelbescherming en Wikipedia)

3 opmerkingen:

 1. Enig!
  Het zijn ook zulke grappige punkies :-)
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zo alles bij elkaar een aardig overzicht van wat er allemaal te zien is in Zeeland. Ik ben jaloers op die ijseend uit het vorige bericht!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fraaie eenden zijn het toch en ook grappig met dat 'haar'. Leuke serie Huib.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen