vrijdag 10 januari 2014

Hangjongeren in het park.

Staartmees - Aegithalos caudatus - Long-tailed Tit
Het zonnetje schijnt en het is te mooi weer om binnen te blijven. Even een frisse neus halen in ons eigen park, de Eendenkooi in Boomstede, Maarssenbroek.


Er vliegt van alles rond in het park, de grote bonte specht, gaaien, tortels, merels en heel veel kleine vogels. Boomklevers en de boomkruiper, roodborstjes, vinken en mezen.
 
Een leuke en bijzondere mees is de staartmees, die in groepjes al roepend van tak naar tak vliegen. De kunst is om ze goed in beeld te krijgen. Ze zijn zo bewegelijk en snel, dat er een flink aantal  foto’s van vliegende staartmezen en lege takjes op het camerakaartje stonden.
 
 
te laat
helemaal te laat
Staartmezen
Eén van de meest charmante vogels van ons land is de staartmees. De staartmees is één van de meest opvallende mezensoorten. Het is eigenlijk een klein bolletje veren met een lange staart. Hij is overwegend zwart-wit met rozige flanken. Staartmezen lijken zich opgemaakt te hebben, want op hun ooglid zit roze oogschaduw. Dat valt niet zo goed op als ze door de struiken schieten, maar als u er één van heel dichtbij ziet, kunt u het zien.
In het winterhalfjaar komen staartmezen voor in groepjes die als een soort hangjongeren wat rondhangen in de buurt, en van struik naar struik trekken. Met een opvallend scherp srieh-srieh-srieh houden ze voortdurend contact met elkaar. Ze vliegen zelden meer dan tientallen meters van elkaar af en trekken echt als groepje (vaak met meerdere mezen bij elkaar) door de vegetatie.
De staartmees is niet veel meer dan een pluizig bolletje met lange staart. Lengte 14 cm, gewicht 9 g. Maximale leeftijd 9 jaar. (bron natuurbericht.nl)
Boomklever - Sitta europaea - Eurasian Nuthatch

Boomkruiper - Certhia brachydactyla - Short-toed Treecreeper

Matkop - Poecile montanus - Willow Tit

Roodborst - Erithacus rubecula - European Robin

Koolmees - Parus major - Great Tit

Pimpelmees - Cyanistes caeruleus - Blue Tit
 

3 opmerkingen:

 1. foto 1, 4, en 11 vind ik de mooiste. Maar wat hebben we toch een mooi parkje, waar altijd wel wat te zien is. Nu met de naderende kou gaan we misschien binnenkort toch weer "onze"ijsvogel zien!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een gaaf parkje hebben jullie, daar kun je lekker gaan zitten en wachten tot er iets voor je lens komt. Heel leuk die Staartmezen en ook wel grappig dat je de 'te late' foto's hebt geplaatst, dat is nu eenmaal vaak zoals het gaat.

  Fijn weekend,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen