zaterdag 25 januari 2014

Een klein burgemeestertje

Kleine burgemeester
Als de sneeuwuil nog in Zeevang zit, gaan we op de koffie bij Willem en Frieda en nemen de sneeuwuil even mee op de tour. Maar ja, vogels vliegen en dus de sneeuwuil ook.

niet omkijken
Wordt het dan het bos in ? of naar de kust om lekker uit te waaien ? Het wordt IJmuiden, maar de vraag is of deze keuze wel goed uit zal pakken. Donkere wolken hangen boven IJmuiden als we de kust naderen. 

Kleine burgemeester
Een miezerregentje als we op het strand lopen. Maar in de verte vanuit zee schijnt een zonnetje en boven de vuurtoren staat de regenboog. 

Zuid Pier IJmuiden
Even later is het helemaal droog, komt de zon door en is het windstil. Het contrast met het “vaste” land blijft en geeft een heel speciaal, bijna onwerkelijk beeld.

Drieteenmeeuw ( maatje van de kleine burgemeester)
We gaan voor de kleine burgemeester, een kleine meeuw met een klein snaveltje, die zelfs voor mij herkenbaar moet zijn. De grote soortgenoten , zelfs de volwassenen, blijven voor mij moeilijk herkenbaar, laat staan de jonkies in hun eerste, tweede of derde kalenderjaar.


De kleine wordt gevonden evenals de bekende lopertjes en heel veel meeuwen, die zich op de pier vooral te goed doen aan de toegeworpen viskoppen van de vissers op de pier. Soms lukt het zelfs om een teruggeworpen vis op te vangen voordat deze onder water verdwijnt.

Paarse strandloper

Steenloper

De verkeerde kant van IJmuiden
 Als bonus een zeehond die zich regelmatig even laat zien en een leuk groepje sneeuwgorzen, rustig foeragerend, aan het strand.

Zeehond

Sneeuwgors

Sneeuwgors

Sneeuwgors
Jammer dat de sneeuwuil er niet meer zat, maar we hebben genoten van een heerlijke en bijzondere wandeling over het strand en de pier van IJmuiden, met bijzondere fotomomenten. Moeilijk om tussen honderden foto’s een keuze te maken.

voor de meeuwen
Voor de liefhebber nog wat meeuwen op een rijtje gezet. Aan namen waag ik me niet, maar zijn welkom.

Goed gevangen

grote bek

Effe  poepen
was leeg

op de uitkijk

wat een snavel

vechten om een scholletje

rust
Kleine burgemeester

De kleine burgemeester (Iceland Gull , Larus glaucoides ) is de kleinere van de 2 soorten meeuwen in Nederland zonder zwart in het verenkleed, de grote burgemeester is de andere. De kleine burgemeester oogt wat ‘liever’ dan de grote burgemeester door z’n ronde kop en is ook wat zeldzamer dan de grote burgemeester. Toch worden er elk jaar enkele kleine burgemeesters in Nederland gezien, vaak in havens en langs de kust.

Kleine burgemeester
Vrij zeldzaam tot schaars, wintergast uit voornamelijk Groenland zijn elke winter in Noordwest-Europa te vinden. De broedgebieden van de kleine burgemeester bevinden zich op de Arctische rotskusten. Daar broeden ze op kliffen, vaak tussen de drieteenmeeuwen. Buiten het broedseizoen aan de kust te vinden, niet zelden rond havens. Voedsel is vis, levend of dood. Eet daarnaast ook eieren en jonge vogels en zoekt in de winter ook tussen het afval in havens naar voedsel. Overwintert aan de kust en op zee in de Noordelijke zee├źn, kleine aantallen bereiken Noordwest-Europa.

3 opmerkingen:

 1. Heerlijke blog! Top dat je de Kleine burgemeester te pakken had, en mooi geplaat..De meeuwen staan er allemaal mooi op met als toppertjes foto 16 en 17!.De luchtfoto's zijn zeer fraai. En een zeehondje zien, is altijd een bonus.
  groet
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib, leuke foto's van afwisselende onderwerpen. Een kleine burrie op de lijst is natuurlijk leuk net als een 3teenmeeuw. Die vind ik wel schattig. De determinatie van de adulte meeuwen zou je moeten kunnen met een vogelgids erbij, kijk naar pootkleur, kleur van de mantel en de kenmerken van de snavel. Gewoon even proberen, is niet moeilijk. Sneeuwgorzen, zo leuk!
  De foto met Riet vind ik ook erg mooi, de 'landschappen' al is het soms niet fraai dat uitzicht, ze zijn toch heel kenmerkend voor IJmuiden en het heeft ook wel iets.
  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kreeg via waarneming de melding : zet het er maar op, ook als je het niet zeker weet. We verbeteren het wel voor je.
   Aardige mensen.
   groetjes Huib

   Verwijderen