dinsdag 31 december 2013

2013 een bijzonder vogeljaar.

Blauwstaart
Als voormalig misdaad analist vind ik het nog steeds leuk om, informatie te verzamelen, te puzzelen, alles op een rijtje te zetten, en het vervolgens voor anderen inzichtelijk te maken.

door mij geregistreerde waarnemingen
Het jaar is bijna voorbij, wat is er dan niet leuker om de resultaten van het vogeljaar 2013 in beeld te brengen.
een vogelaar
Om met de eerste gegevens te beginnen :
De hoogst genoteerde vogelaar heeft meer dan 500.000 waarnemingen geregistreerd, met in totaal 463 verschillende soorten vogels.

Waar lopen we het meest
Mijn cijfers zijn van een andere orde, 7480 waarnemingen en 244 soorten vogels (incl. 25 exoten )
Oké, we vergeten even die bijzondere vogelaar en gaan verder met de eigen cijfers.
Samen op pad en met de camera's
99,9% van mijn waarnemingen werden onderbouwd met foto’s. In totaal staan er dan ook van mij zo’n 12.000 foto’s op de site www.waarneming.nl De 1ste waarneming die ik plaatste was op 13 april 2008.
Het aardige van foto’s is, dat de waarneming ook gewaardeerd kan worden op juistheid. Regelmatig word ik dan ook door een “admin” op de vingers getikt, dat de soort gewijzigd moet worden. Vooral bij de meeuwen vergis ik mij nog weleens. Overigens de 1ste waarneming was fout. Ik dacht dat het om Wilde eenden ging, maar het waren parkeenden ofwel soepeenden.
Hoeveel ?
Nog even verder in totalen, voordat we terug gaan naar 2013.
Volgens de registratie heb ik in de afgelopen jaren  zo’n 18.000 grauwe ganzen, 12.000 spreeuwen en 27.000 smienten gezien. Op zich zullen er het veel meer geweest zijn, omdat ik een beetje aan de voorzichtige kant schat. Hoeveel smienten passen er in de Haarrijnse plas.?
250 vogelaars en 1 sperweruil
Naast af en toe een bezoekje aan de kust voor de broodnodige variatie, werden de meeste soorten gespot in onze eigen provincie Utrecht, met één uitzondering, de Sperweruil in Zwolle, die dan ook het landelijke nieuws haalde. Maar in hoeverre er dan nog van natuurbeleving sprake is, met 250 vogelaars om je heen is de vraag. (inmiddels 4000 foto’s van dezelfde vogel op waarneming)
In 2013 werden er door mij 206 verschillende vogels gezien, ingevoerd en bijna allemaal voorzien van foto (s).
hottentottaling
Waaronder 28 nieuwe soorten : Kaapse Casarca, Hottentottaling, Witoogeend, Zwarte Ibis, Roze Pelikaan, Sneeuwgors, Blauwe Pauw, Witbuikrotgans, Zwarte Rotgans, Geelgors, Appelvink, Kruisbek, Roodkeelduiker, Hop, Zwarte Zeekoet, Daurische Klauwier, Temmincks Strandloper, Poelruiter, Pontische meeuw, Bijeneter, Bramsijs, Velduil, Boomleeuwerik, Cetti’s Zanger, Strandplevier, Kanarie, Sperweruil en Blauwstaart.
E
en aantal soorten op de foto kunnen zetten met dank aan de vogelaars in het veld of door van vogelaars afkomstige informatie over de locatie.
Ja, ja hij staat op de lijst, als zeldzame soort in 2013
MAAR, de meest bijzondere waarneming in onze eigen provincie, werd door mij toevallig gedaan. Pas bij het maken van de foto werd het duidelijk dat het dit keer niet om een roodborstje ging. Thuis, na raadpleging van de vogelboeken en internet werd helemaal duidelijk dat het om een voor ons land bijzondere dwaalgast ging. Inmiddels was het al te donker om de vaste groep vogelaars te waarschuwen. De Blauwstaart werd 13 keer eerder gezien in Nederland en nu voor het eerst in de provincie Utrecht.
Wel jammer dat het eureka gevoel er pas achter de computer was. Het is toch wel heel bijzonder voor een (amateur) vogelaar dat hij een zeldzame soort in zijn omgeving ontdekt.
blauwstaart
Dat de Blauwstaart bijzonder is, mag wel blijken uit het gegeven, dat de foto bijna 8000 keer is bekeken (normaal wordt een foto plm. 50-100 keer bekeken) en dat de foto in de maand november 2013 bij de 30 hoogst gewaarde foto’s staat.
Update 22.02.2016 =  foto 11.102  keer bekeken.

19 januari 2014 :
Beste Huib de Rooij,
Het geval van Blauwstaart van 13 november 2013 te Kockengen - Hollandse Kade, Woerden (gemeente)  (UT) is aanvaard.

http://www.dutchavifauna.nl/species/blauwstaart?r=26331
Met vriendelijke groeten,
CDNADuinlustparkweg 98A | 2082 EG | Santpoort-Zuid

cdna@dutchbirding.nl
De waarneming kan nu op zeker gezet worden.

april 2013
Ook een foto van jonge Wilde eendjes wist een hoge waardering te krijgen in april 2013. Ook leuk.
maandlijstje
Via de database, die door waarneming wordt gebruikt is het mogelijk om via allerlei soorten bevraging tabellen op te hoesten en vergelijkingen met anderen te maken. Door deze cijferreeksen ontstaat een soort competitiestrijd. Wie heeft de meeste soorten ? Wie heeft de mooiste foto’s ? Jaarlijsten, maandlijsten, gebiedslijsten, regiolijsten etc…
2013 jaar van de patrijs
Nu nog de belangrijkste vraag : wat doen we of anderen ermee en waarom doen we het ?
Met ingevoerde gegevens kan statistisch veel gedaan worden. Over welke afstanden verplaatsen de vogels zich. In welke gebieden, leven welke vogels. Gaat een bepaald soort sterk achteruit of is er een sterke toename. 2013 was het jaar van de patrijs en 2014 wordt het jaar met extra aandacht voor de spreeuw. Gaat deze soort echt zo achteruit ?
2014 jaar van de spreeuw
Waarom doe ik het ? Om buiten te zijn, in de natuur. Met de doelstelling vogels te leren kennen. Welk geluid maken ze ? Wat is de leefomgeving ? Hoe herken ik ze ? Hoe mooi zijn ze ? Wat doen ze ? Met een glimlach kijken naar een reiger die een snoek weg werkt. Zoeken in de lucht naar de roepende buizerd. De futen met de jonkies op de rug. De zorg voor elkaar. En dan is het extra leuk als je een mooie foto kan maken of een voor jou nieuw soort ontdekt.
geen vogelaar, wel een natuurliefhebber
En als je dan toch buiten in de natuur loopt zie je zoveel meer naast de vogels. Prachtige bloemen, insecten, een haas die er letterlijk als een haas vandoor gaat, een egeltje dat voor je neus het pad oversteekt. Gewoon om je heen kijken en genieten van de natuur.
(klik op de foto's voor grotere afbeeldingen)

2 opmerkingen:

  1. Hoi Huib,

    Ja, het was een mooi jaar voor jou, natuurlijk was die Blauwstaart de topper maar je hebt veel mooie nieuwe soorten erbij op het lijstje gekregen.
    Zoals je schrijft, het buiten zijn en het genieten van de natuur om je heen, dat is (voor mij) toch altijd weer het fijnst. De lijstjesgekte is wellicht iets wat meer een 'mannending' is, maar helemaal 100% zeker weet ik dat natuurlijk niet (wel voor 99% :-) ).

    Doe je straks nog mee aan de blog: de mooiste, leukste, etc. foto's van 2013? Veel bloggers plaatsen die vanavond of vannacht zodat iedereen morgen lekker kan uitbuiken bij de mooie foto's van vorig jaar.

    Blijf vooral lekker genieten van de wandelingen en de natuur, ook in 2014!

    Groetjes van nep-Tsjechische Marianne ;-))))))

    BeantwoordenVerwijderen
  2. 2013 was een Topjaar voor je! Ik wens jullie ook in 2014 heel veel mooie natuurmomenten in goede gezondheid!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen