zaterdag 11 februari 2012

Het Bokje geschoten

Bokje
Hij stond op mijn programma, Het Bokje. Niet dat ik achter iedere vogel jaag, maar het Bokje was diverse keren gezien, vlak in de buurt. ( Nabij tuincentrum Overvecht).
Dus op pad en op zoek naar dit vogeltje. Niet gevonden, maar grote kans dat ik hem over het hoofd gezien heb.
Vogelaar Paul van de Werken om hulp gevraagd. Paul had het Bokje gisteren nog op de foto gezet. Een keurige beschrijving van de locatie gekregen, maar, zette Paul in de mail. Kijk maar of je een auto ziet staan met een grote telelens door het open raam. (Paul bedankt!)

Nu dat hielp. De locatie gevonden en inderdaad stond er een auto ( niet Paul, maar een andere vogelaar), met open raam en een telelens die naar buiten stak.

Niet zo vreemd dat ik het beestje niet vond. Het Bokje heeft prachtige schutkleuren en is in tegenstelling tot zijn familie, de Watersnip, maar een heel klein vogeltje. Viel niet mee om hem op de foto te zetten. Het beestje was erg druk met het zoeken naar voedsel.

Waar zit het Bokje?
Rustend in het zonnetje
Het bokje (Lymnocryptes minimus)
Is een vogel uit de familie van strandlopers en snippen. Deze kleinste snip van Nederland heeft een lengte van 18 tot 20 cm (inclusief 4 cm snavel). Vergeleken met de watersnip heeft hij een korte snavel, maar veel dikker. Hiermee is hij ook duidelijk te onderscheiden tijdens de vlucht. Over zijn rug lopen vier, lichte, brede strepen. Bij de watersnip zijn deze strepen veel smaller. Deze strepen zorgen voor een schutkleur. Bij de watersnip loopt er een smalle lichte streep midden over de kruin. Het bokje heeft een donkere kruin, maar ook lichte strepen op de kop (net als de watersnip).
De dieren broeden in het noorden van Rusland en Scandinavië. Er zijn vage, onbetrouwbare gegevens die zouden kunnen wijzen op broedgevallen in Friesland in de twintigste eeuw. Het bokje is vooral doortrekker en wintergast in Nederland en België. De meeste waarnemingen worden gedaan in oktober (najaarstrek) en in april (voorjaarstrek). Het gaat altijd om kleine aantallen. De vogels pleisteren op natte heiden, veengebieden, moerassen en drassige graslanden. De vegetatie moet kort zijn en zout water wordt gemeden. Het bokje is geen bedreigde soort. ( bron:  Wikipedia)

2 opmerkingen:

 1. Ik ben blij dat ik mee mocht!
  Het is mijn eerste Bokje en het is een onwijs leuk beestje, zo klein en grappig en vooral mooi.
  groet, Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat issie klein hè! Maar je hebt hem toch maar mooi. Overigens heb ik hem wel gevonden op je zoekplaatje, was het in het echt maar zo.....

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen