donderdag 23 mei 2024

213 Oeverzwaluwen en 1 Koekoek

Oeverzwaluwen bij de wand

Begin mei is er al veel vliegverkeer bij de oeverzwaluwenwand aan de Haarrijnseplas. Binnen een paar dagen is 90% van de wand bezet door paartjes oeverzwaluwen, die in het zand een kanaal graven om aan het eind hun nestje te bouwen.

Op donderdag 23 mei 2024 is het de eerste ringavond van de zwaluwen. Buiten de wand worden de netten op de stokken gezet, om vervolgens het geheel voor de wand te plaatsen.
De eerste oeverzwaluwen die naar buiten vliegen, vliegen rechtstreeks in het net. Als het net staat worden die vogels uit het net gehaald en gaan mee naar de ringtafels.

Oeverzwaluwen worden veilig en snel uit de netten gehaald

Wand met nestopeningen

Oeverzwaluw in mistnet

Mistnet voor de oeverzwaluwenwand

de ringtafels

Marcel, Petra en Berto

Gerard en Matthijs

oeverzwaluwen

Mark, Tijs en Suze.
Een beperkt aantal vogels werden onderzocht op zoönose

Gerard en Hidde

ringen, meten en wegen van de laatste vogels

Vlak voordat de zon ondergaat worden de netten weer weggehaald, nadat alle vogels uit het net verwijderd zijn. In totaal lieten 213 vogels zich vangen, waarvan er 40 al een ring hadden. Er was er één zelfs geringd  in Frankrijk.

Zo snel als mogelijk werden de vogels weer los gelaten, om op tijd voor donker weer binnen te zijn. Mede dankzij de medewerkers van VRS De Haar en ondersteuning door Marcel, Petra en Berto

In het veld naast de wand werd door Tijs een net neergezet, met de bedoeling om een koekoek te vangen en te ringen. Laat dit nu ook gelukt zijn.

Koekoek
meer een bewijsplaatje
was al te donker.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten