donderdag 25 mei 2023

Asperges

Groepsschuilplaats
Een uitnodiging van de wandelgroep ‘Band of B’ om donderdag 25 mei mee te gaan voor een tocht langs een aantal forten.

De ‘Band of B’ is een groep ‘oud’ politiemensen, die één keer in de maand onder leiding van Peter Gieling een tocht maken op de fiets of te voet door Utrecht en omgeving.

Dit keer op de fiets de oostkant van Utrecht, langs de forten van een gedeelte van de Nieuw Hollandse Waterlinie.
De geschiedenis komt in een snel tempo langs, inclusief jaartallen en bijzonderheden.
Ik kan het wel volgen, maar alles onthouden is een ander verhaal.


Fort De Bilt

De start is in Fort De Bilt. Een beladen plaats omdat er in de oorlog op deze locatie een aantal verzetsstrijders gefusilleerd werden. Op het binnenterrein is een herdenkingsmonument voor landgenoten, die door de Duitsers daar ( en op andere plaatsen in Utrecht) werden gedood.


Van Fort De Bilt op de fiets door naar Fort Voordorp, over fietspaden en paadjes die ik nog niet kende.

Onderweg de nodige uitleg over de Nieuw Hollandse Waterlinie.
Hoe hoog moet het water staan als het land onder water gezet moet worden ? (kniehoogte)
Over : Inundatiekanaal, inundatiesluis, remise, groepsgebouw, verdedigingslijn, bunker, kazerne, singel, houten huizen.


singel rondom het fort

Zicht op fortwachtershuis

Fort Voordorp is omgebouwd tot een vergader- en evenementen locatie. Gewild bij  leger, marechaussee en politie, omdat het Fort binnen een fortgracht ligt en slecht  één toegang heeft en daardoor makkelijker te beveiligen is.

Nog een weetje. Soms lijkt het dat de begroeiing van een Fort iets willekeurig is en door de tand des tijds is ontstaan. Fout ! Bij de bouw van een fort is de beplanting een wezenlijk onderdeel. Meidoorns om het moeilijk te maken om er doorheen te lopen. Diverse boomsoorten. Populieren voor het maken van klompen, Eiken voor meubels.

kerkje Blauwkapel

optreden in kerkje Blauwkapel 2013

Door naar Fort Blauwkapel. Op zich al een bijzonder Fort omdat er binnen de fortgracht een klein dorpje is ontstaan met zelfs een kerkje. De kleinste kruiskerk van Nederland.

Het voormalig Utrechtse Politiekoor heeft diverse keren hun medewerking verleend aan een adventsdienst. In het archief vond ik nog de foto’sNa een fietstocht tussen de weilanden door komen we uit bij Fort Ruigenhoek, waar Peter een uitleg geeft over de toepassing van de waterlinie en andere wetenswaardigheden .

Nu weet ik bijvoorbeeld waarom de toegangsdeuren van de groepsverblijven uit drie delen bestaat. Mocht er een boom voor de ingang terecht komen, dan kan misschien nog een gedeelte van de deur open.

waterkering


park De Gagel

Als laatste van de ochtend op naar Fort De Gagel. Wel mooi hoe de groepsschuilplaats voor het Fort beschilderd werd. Een mooie kijk op hoe de soldaten in die tijd in hun schuilplaats zaten.


Ook Fort De Gagel is omgebouwd tot vergaderruimte en restaurant. En zoals het hoort bij een Fort heb je vanuit ( nu het restaurant) een weide blik over het groene landschap.

Fort De Ggel

Een mooie plaats voor een kop koffie. Na de koffie stap ik weer op de fiets richting huis.
Een mooie en leerzame tocht, met veel leuke weetjes.

plattegrond De Gagel

O, ja. De Asperges. Wat hebben die met een Fort te maken ?
Deels onder het asfalt, maar nog goed zichtbaar, bij Fort Blauwkapel ligt het betonblok van de tankversperring (ook Vechtwagenhindernis genoemd) wat onderdeel was van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. In het blok werden stalen asperges gestoken. Een aantal asperges zijn nog aanwezig. De versperring werd gebouwd in 1939-1940.


de asperges


Geen opmerkingen:

Een reactie posten