vrijdag 3 februari 2023

Cradle Mountain

 

Cradle Mountain

Cradle Mountain is een plaats en berg in de regio Central Highlands van de Australische staat Tasmanië. De berg ligt in het Cradle Mountain-Lake St Clair National Park. Met 1.545 meter boven zeeniveau is het de zesde hoogste berg van Tasmanië. (Wikipedia)

Cradle Mountain

​​Cradle Mountain is een plaats van uitzonderlijke natuurlijke schoonheid in het hart van de Tasmanian Wilderness World Heritage Area (TWWHA). Van met mos bedekte oeroude regenwouden en diepe rivierkloven tot met sneeuw bedekte bergtoppen, woeste heidevelden in de Alpen en gletsjermeren, het park staat bekend om zijn gevarieerde en adembenemende landschappen. ( www.Cradle Mountain)


In dit gebied is het mogelijk om vier seizoenen in één dag te hebben. En gedeeltelijk dat ook meegemaakt. Op weg naar het huisje door de regen en hagel. In de nacht wat vorst en op de dag flink wat zonneschijn en lekker weer.
Op 02-02-23 de auto weer gepakt inclusief koffiezetapparaat en kaarten, maar dit keer ook met regenjassen en warme kleding en dichte schoenen. Op naar Cradle Mountain in de stromende regen en bij een temperatuur onder de tien graden. Maar goed het weer wordt beter volgens de weersverwachting.

Een mooi huisje en de verwarming doet het. Tussen de buien door toch nog wezen wandelen en de Wallaby en een Pademelon (lijkend op een Wallaby) gezien. Wel de poep van de Wombat gezien, maar het beest zelf nog niet. Komt morgen wel.

Echidna

Pandemelon


Wallaby


Wombat


Een heel ander bos overigens. Veel natter en daardoor meer mos soorten aan- en tussen de bomen.

De autoruit was de volgende morgen bevroren, dus het moet wel koud geweest zijn in de nacht. Starten met een trui of vest, een jas aan en een muts op.

Op het programma een wandeling rond het meer voor de Cradle Mountain.
Een erg groot natuurgebed met veel board-walks.
Het hele gebied is zo groot, dat er bussen rijden om de mensen bij het wandelroutes te brengen/halen.

Dus ook wij in de bus naar Cradle Mountain om een wandeling te maken rondom het meer.
Twee uur wandelen, deels vlak, deels klimmen en dalen.

 Voor ons een weerzien met deze berg, waar we in 2000 in de natte sneeuw gelopen hadden en jaren later liepen we in de brandende zon.
Die berg blijft overigens mooi en indrukwekkend.

Na deze wandeling een stuk met de bus terug om vervolgens op zoek te gaan naar de Wombats. Na een lange board-walk zouden we er één kunnen zien, volgens andere lopers. Jammer de wombat was verdwenen. Nu is wandelen goed voor de mens.
Maar op de terug weg dan toch plotseling een Wombat, zowel een volwassen als een jong. Missie geslaagd.

Tijdens de tocht langs de watervallen enkele Wallaby’s op de foto gezet en zelfs de Blue Wren liet zich mooi zien.
Op weg naar het huisje zag ik langs de weg een Echidna lopen.
Snel terug en ook dat lukte.

Toch nog even over het weer. Het begon koud maar werd zonnig. In de middag even wat hele lichte regen en daarna weer zon en droog. Kortom een geslaagde dag.

Ook 4 februari was het fris in de morgen, maar ja we zitten ook zo’n 800 meter hoog.
Een start van de dag met het inpakken van de auto.
Cradle Mountain laten we vandaag weer achter ons.
Maar voor het vertrek eerst nog een wandeling door een stuk van het regenbos. Veel met mos begroeide bomen, een echt vochtig gedeelte. Na zo ongeveer twee kilometer wandelen over de boardwalk komen we weer uit bij de auto.

Het moet gezegd Cradle Mountain is verdienen aan de natuur, maar er wordt ook veel geïnvesteerd voor de bezoekers. De board-walks bestaan uit  houten aaneengesloten wandelpaden waarop fijn gas is bevestigd om niet uit te glijden. Op bepaalde punten ruime aanwezigheid van toiletten en bussen die de hele dag door het gebied rijden om mensen af te zetten of op te halen.

Daarnaast zijn er huisjes, restaurants, bezoekerscentra en ruime parkeer-plaatsen.
Via een toeristische route terug naar Ulverstone waar de zon schijnt en het 20 graden is.

Nog even wat vogeltjes, gezien in dit natuurgebied.

black-winged currawong

brown currawong

dusky robin ?

grey fantail

superb fairy-wren

tasmanian thornbill 

welcome swallow
1 opmerking: