woensdag 22 april 2020

Grutto grutto

Grutto

Even een andere omgeving dan het ons bekende natuurgebied rond Haarzuilens.
Dit keer de Eempolder een weidegebied, dat door boeren en vrijwilligers geschikt gemaakt en gehouden wordt (plas, dras) voor de weidevogels en natuurlijk onze bekendste vogel, de Grutto.


Waar je ook loopt binnen dit gebied, overal klinkt de roep van de Grutto.
Het is prachtig weer. Volop zon en een frisse wind. Voldoende ruimte om vrij te lopen.
Wel toevallig dat we ook hier de boswachter van Natuurmonumenten tegenkomen, die we van de week bij Haarzuilens gesproken hebben.
Natuurlijk krijgt de Grutto de volle aandacht van de camera, maar er is meer te zien en te horen. 

Torenvalk
Een torenvalk heet ons welkom als we het gebied in gaan en de Rietzangers zingen uit volle borst tussen de rietstengels.

Rietzanger

Rietzanger

Rietzanger
De Graspiepers stijgen op vanuit het gras en vliegen tot grote hoogte, om vervolgens in vrije vlucht naar beneden te komen. Grappig die extra lange teen.

Graspieper

Graspieper
Hoog in de lucht

Graspieper
met grote teen
Een Gele Kwikstaart komen we niet iedere dag tegen, maar in deze polder zien we er meerdere, wel op flinke afstand, maar dat felle geel is niet te missen tussen het gras.

Gele Kwikstaart

Gele Kwikstaart

Gele Kwikstaart
De Boerenzwaluw vliegt waar hij hoort te vliegen, rondom de boerderij. Wat een mazzel dat hij voor mij even op een paaltje ging zitten. En kijk eens goed, een echte ring om zijn poot. Wel jammer dat zo’n ring niet van de foto afleesbaar is. Dus maar goed dat er tegenwoordig ook met kleurringen gewerkt wordt.

Boerenzwaluw
Zo’n Slobeend is toch wel erg kleurrijk, groen, bruin, wit, zwart, grijs, oranje, licht en donker blauw. Daarnaast die vreselijk grote snavel waarmee hij slobberend door het water gaat.

Slobeend

Slobeend

Slobeend
De krakeend blijft een mooi eendje. Niet zo bijzonder meer. Ook bij ons in de polder zijn er al veel te zien.

Krakeend man

Krakeend vrouw

Holenduif

Kievit
ook een weidevogel
Naast de vogels en wij, zijn het de hazen die genieten van het jaargetijde en het mooie weer. Prachtig om ze achter elkaar door de weilanden zien rennen en springen. Echt de klodder in de kop.

Haas

Hazen
De schapen op de dijk vinden alle prima en blijven gewoon liggen herkauwen.


Terug naar het grutto, grutto, grutto.

Grutto
De grond is keihard en op diverse plaatsen zijn de scheuren al zichtbaar. Daar kunnen de grutto’s geen eten meer vinden.
Maar op de plaatsen bij het water is de grond nog nat genoeg om de snavel er in te laten prikken/roeren op zoek naar een worm of zo. En gelukkig zijn er in en rond de weilanden nog voldoende natte plekken aanwezig voor de Grutto’s om te foerageren.
Daarnaast wordt er keidhard gewaakt over de nesten. Zelfs een overvliegende Knobbelzwaan krijgt de Grutto, luid roepend, achter zich aan.

Verdediging

Grutto
foeragerenGrutto
een smakelijk hapje

Verdediging
een dagtaak

2 opmerkingen:

 1. Prachtige weidevogelblog (én schaapjes én hazen, ook heel leuk!)
  De topper vind ik de serie van de grutto, zo gaaf! Die heb je mooi dichtbij kunnen platen. Dan die boerenzwaluw schitterend, alleen zo jammer nou dat ie weer een ringetje om heeft......(hihi) De slobeend is ook prachtig van kleur en heb je mooi op de foto gezet. Ik heb er van genoten dit te bekijken!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuke serie met (veel) voorjaarssoorten. De verdedigingsfoto's zijn wel gaaf hoor. Ook leuk dat je zoveel gele kwikstaarten zag.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen