zondag 12 april 2015

Leren kijken naar bomen

Boswachter Paul Campagne (klik op de foto voor vergroting)
Onder leiding van de vrijwillige boswachter Paul, zaterdag 11 april 2015 een wandeling gemaakt door de Kaapse bossen tussen Maarn en Doorn.

Niet het zon overgoten weer zoals gisteren, maar over het algemeen hielden we het tijdens de wandeling door het bos bijna droog.

Nu eens niet alle aandacht naar de vogels, maar naar de bomen in het bos.
Leren kijken naar de soorten en bijzonderheden en luisteren naar de leuke wetenswaardigheden die Paul daarbij vertelde.


De Kaapse bossen danken de naam aan hun eigenaar de familie Swellengrebel. Een rijke familie die na een verblijf in Zuid Afrika dit gebied gekocht hebben. Het leek sterk op het landschap op de Kaap in Zuid Afrika en daarom werd het de Kaapse bossen genoemd.

pad naar de toren
Oorspronkelijk was het een heide gebied waar de schaapskudden liepen.
Later werden er de bossen aangeplant.


We vertrekken vanaf  het theehuis St. Helenaheuvel, midden in het bos met een groep vrijwilligers van Natuurmonumenten Haarzuilens.



lopen over een wissel
Midden in het bos staat op een heuvel, een uitkijktoren van 25 meter hoog. (50 meter boven de zeespiegel) Bij helder weer met zicht op de Domtoren. Maar ja, bij het weer van vandaag laat de Dom zich niet bekijken.




ook larik hout uit eigen bos

toren op zijn kant

Waarom heeft een beuk aan één kant laag afhangende takken ?
De beuk heeft een hekel aan het zonlicht en beschermt zijn stam in de zomer met laag afhangende takken.

beukenboom
Solo, duo en legio
Termen die ik niet in verband bracht met de bomen in het bos. Het blijken woorden te zijn, die als ezelbruggetjes gebruikt worden bij het herkennen van de bomen.

Solo, is de spar. De spar is te herkennen aan zijn enkele naalden op de takken.










Duo, is de den. De den is ook te herkennen aan zijn naalden, maar bij de den zitten er twee naalden aan dezelfde aanhechting aan de tak.









Legio, is de lariks. De Lariks is herkenbaar aan kleine bosjes naalden bij elkaar op de tak.









Douglas spar

Om het compleet te maken nog de Douglas spar. Het verschil tussen de spar en Douglas spar is de hardheid van de naalden. De Douglas spar heeft zachte naalden.

eikenhakhout
Eikenhakhout is laag eikenbos, waarvan de stammetjes regelmatig, eens in de 10 tot 15 jaar, laag bij de grond worden afgezaagd of –gekapt. Weer wat geleerd. Dacht dat het afval was bij het kappen van een eikenboom. Nee dus, het is ‘gewoon’ een deel van het bos.


Echte tonderzwam - Fomes fomentarius (L.) Fr. Werd gebruikt als onderdeel van de tondeldoos. Het binnenste van de tonderzwam is pluizig en brandt uitstekend.

Kortom een leerzame wandeling.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten