zondag 24 augustus 2014

De Velduil in beeld

polder Eemnes
Het weer zit niet mee in de afgelopen week. Het zonnetje schijnt, maar na een paar stappen in de natuur begint het plotseling weer te regenen.

Via het Utrechts Vogelnet komt het volgende bericht binnen : Vr 22 aug Ik heb vanuit Eemnes een eindje langs de Eemnesservaart gelopen. Daar kwam ik een velduil op een paaltje tegen. Ik ben toen verder gelopen en zag oa purperreiger, grote zilverreiger, bruine kiek, tapuit, paap , gele kwik en torenvalk. Vanaf de trekpont ben ik toen teruggekeerd richting Eemnes. Inmiddels hingen  er vier  wespendieven boven de maisakker. De velduil  koos het luchtruim en ging boven de wespendieven vliegen en maakte tot drie maal toe een soort  stootvlucht . Supergaaf!. Ik ben prompt naar de plaatselijke banketbakker gesneld om zoveel vogelaarsgeluk op gepaste wijze te vieren. Anton Schortinghuis.

Volgens Maria is de zaterdag, de beste dag om naar buiten te gaan. Dus op naar Eemnes om ons geluk op te halen. Het geluk lacht ons niet direct toe. De lucht is donkergrijs en de lichtflitsen gaan van links naar rechts. Een stuk regenboog wordt zichtbaar. Het dreigt wel, maar het blijft droog.

En verder werkt het geluk goed mee, behalve de Purperreiger, lukt het alle genoemde vogels op de foto te zetten. Sommige kwamen we zomaar tegen, andere, waaronder de Velduil was goed zoeken en toch uiteinedelijk met geluk gevonden. Een bijzondere vogel.

Velduil
Velduil op paaltje
Ik zag een vogel neervallen op een paaltje en even later weer opvliegen. Aan de bouw te zien moest dit de Velduil zijn. 

De Velduil vloog richting een overvliegende Buizerd en met een duikvlucht joeg hij deze jager weg uit zijn territorium. De Velduil verdween tussen de begroeiing. 


Buizerd en Velduil

Velduil
Na enig zoekwerk, kreeg Riet de uil weer in beeld op een paaltje ergens in het weiland.

Velduil
De Velduil zit al een lange tijd in de polder van Eemnes, maar liet zich niet zien. Een keertje hebben Riet en ik de vogel even in beeld gehad, maar alle volgende zoekacties leverden geen Velduil op.

Velduil
VELDUIL. Short-eared Owl , Asio flammeus

Velduilen zijn zeldzame grondbroeders van ruige terreinen met open plekken zoals duinvalleien, rietmoerassen en hoogvenen. Het voedsel bestaat meestal grotendeels uit veld- en woelmuizen. Daarnaast worden ook andere muizen en vogels gegeten. Velduilen zijn echte zwervers die zelfs afgelegen eilanden weten te bereiken. In Nederland geboren vogels trekken soms weg tot in noordelijk Scandinavië en Rusland, maar andere blijven hun leven lang binnen de landsgrenzen.

Velduil

Uiterst schaarse broedvogel; doortrekker en wintervogel in (zeer) klein aantal. In Europa zijn vooral de Scandinavische landen en Wit-Rusland belangrijke bolwerken voor de velduil.
Biotoop : Duinen, heide, hoogveen, moeras. Velduilen zoeken hun voedsel, dat hoofdzakelijk bestaat uit veldmuizen, in open gebieden met afwisselende begroeiing.
Vogeltrek: Nederlande velduilen wijken uit naar zuidwestelijk tot zuidoostelijk gelegen gebieden. Er zijn terugmeldingen van geringde vogels uit Frankrijk, Spanje, Italië en de Balkan.
Velduilen zijn deels overdag actief en het is prachtig schouwspel om een velduil te zien jagen. Velduilen hebben zeer lange, smalle en spitse vleugels en fel gele ogen.

Velduil

De vlucht is veerkrachtig en schommelend met roeiende vleugelslagen en stijf gehouden vleugels.  Verenkleed is licht geelbruin, beige wit en zwaar gestreept en lijkt daarmee qua kleed het meest op een ransuil. In vlucht is een velduil te onderscheiden van een ransuil door de witte vleugelachterrand, geheel zwarte vleugelpunten en lichte buik. Formaat/ lengteL 33-40 cm, donkere uilensnavel (bron: www.vogelbescherming.nl)

Velduil




Bericht van RTV Utrecht (juni 2014) :
PROVINCIE UTRECHT - In Utrecht, Overijssel en Friesland zijn zeldzame broedende velduilen gesignaleerd. Normaal gesproken broedt de soort in Nederland enkel op de Wadden.
Jaarlijks broeden er tussen de 22 en 27 broedparen, waarmee de velduil als ernstig bedreigd op de Rode Lijst staat. In 1983 werd er voor het laatst een nest gespot buiten het Waddengebied. Nu worden er zo'n vijf gesignaleerd, meldt Natuurbericht.nl.

Velduil

Velduil
 Volgens de Vogelbescherming is het grote aantal muizen dit jaar waarschijnlijk de verklaring voor het grote aantal broedgevallen. Gerrit Geritssen van de Vogelbescherming: "Eens in de 30, 40 jaar is het een extreem goed veldmuizenjaar en daar komen velduilen op af. Het is een waanzinnig mooie vogel, die een spanwijdte van een meter heeft.
Er moet ook gewerkt worden in de polder.

1 opmerking:

  1. Hoi Huib,
    Heel leuk om te zien hoe we allebei op geheel eigen wijze hebben samengevat.
    Je hebt er schitterende platen van gemaakt!
    groetjes,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen