woensdag 6 november 2013

Pierenwaaien verboden.


Er stond in IJmuiden zoveel wind, dat de rode vlag uithing en de toegang tot de pier was afgesloten. Dus uitwaaien langs het strand. Niet zo’n probleem bij aanlandige wind.
Pier IJmuiden - gesloten
Maar IJmuiden stond op het programma voor de Sneeuwgors en de Zwarte Roodstaart, die daar de afgelopen dagen gezien zijn. Samen met Riet en Maria opzoek naar deze mooie vogelsoorten.
 
Riet en Maria zien het vogeltje als eersten en voordat ik de camera goed en wel te pakken heb, is het vogeltje gevlogen. Balen, maar gelukkig zien we hem even later terug en krijgen we samen met enkele vogelaars ruimschoots de tijd om foto’s te maken. Mijn eerste Sneeuwgors, een nieuwe soort. Beter dan de dip gisteren, waarbij ik de Zwarte Ibis gemist heb.
Sneeuwgors 
Aan de havenkant moet de Zwarte Roodstaart zitten. Een vogelaar heeft er twee in beeld op de stenen langs de waterkant van de haven. Een Torenvalk duikt richting de Zwarte Roodstaarten en de vogeltjes vliegen op. Precies de goede kant op voor een foto.
Zwarte Roodstaart

 
Verder is het rustig in IJmuiden. Enkele Zilvermeeuwen vechten om een visje. De Aalscholver droogt in de wind en de spreeuwen zitten uit de wind, aan de andere kant van de duinen.
Zilvermeeuw

Aalscholver

Spreeuw
Op weg naar huis begint het te regenen.
SNEEUWGORSLopend over het strand vliegt er opeens een groepje vogels met wittige vleugels op, zo kom je sneeuwgorzen in Nederland vaak tegen.
Sneeuwgorzen broeden in kale, rotsige gebieden in het noorden en komen naar Nederland toe om te overwinteren. Je vindt ze dan vooral aan de kust, foeragerend in een groepje op het strand of ander open terrein. Als ze vliegen vallen gelijk de witte vlekken op de vleugels op en weet je gelijk dat het sneeuwgorzen zijn.
HerkenningGrote witte vlakken op de bovenvleugels en staart. Foerageert in groepen en is niet schuw.
Mannetjes in broedkleed zijn geheel wit met een zwarte rug en mantel.
Vrouwtjes hebben 's zomers nog wat bruine tekening op de kop.
In de winter zien alle vogels hetzelfde eruit met rossige geelbruine tint op de kop, zijborst en rug, de mantel en rug zijn geelbruin met zwarte strepen. De bovenvleugels zijn wit met zwarte uiteinden. Vrouwtjes en onvolwassen vogels hebben minder wit op de bovenvleugels.
Formaat/ lengte15,5 - 18 cm
Snavel 's winter een kleine, gelige snavel met donkere punt, 's zomers een geheel donkere snavel
Poten donker  (bron: Vogelbescherming)

1 opmerking:

  1. Hele mooie foto's van de sneeuwgors!
    Een geslaagd tochtje vandaag
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen