zondag 27 oktober 2013

Open dag in- en rond het politiebureau in Houten.

Een klein vingerafdrukje
Zaterdag 26 oktober 2013 pakten de wijkteams Houten en Vianen van de eenheid Midden Nederland van de nationale politie, allebei gehuisvest in het nieuwe politiebureau aan de Brug in Houten, flink uit voor hun bewoners.

Met zicht op de kerktoren in het oude centrum van Houten
De deuren van het nieuwe gebouw stonden wagenwijd open en via een aangegeven looproute kwam men onderweg diverse activiteiten tegen, zoals koffiedrinken met de wijkagenten, aanmelden voor Burgernet of Waaks, even een rustpauze in de opvang cel of hoe voelen die handboeien om je polsen.

Koffiedrinken (met zelfs een koekje) bij de wijkagent
Voor de kinderen was er een puzzeltocht door het gebouw en lagen de kleurplaten klaar om ingekleurd te worden. Als ik het goed begrepen heb, krijgt de winnaar een politieagent in de klas, die dan een presentatie komt geven over het politiewerk.

Bratra pakt uit


ME voertuig

De boevenwagen
Buiten het gebouw en op de binnenplaats, stonden diverse voertuigen van de politie uitgestald, zoals de wagen en aanhanger van de BRATRA, een verkeersvoertuig van de VOA, videovoertuig, surveillancevoertuigen, het arrestantentransport (de boevenwagen), een ME voertuig en natuurlijk een echte politiemotor.de binnenplaats
Naast de ouderen, waren het vooral de kinderen die overal op- en in klommen. Het is natuurlijk geweldig als je zomaar een keertje in een echte politieauto mag zitten. Nog leuker, als de lichten en het geluid werken en je ook zomaar iets kan roepen door een microfoon. Ik ben ook wel benieuwd, hoe vaak de deur op slot gedraaid is in de boevenwagen. Naast de kinderen genoten de ouders hier ook van en werden er heel wat foto’s gemaakt met de smart Phone.
hier spreekt de politie

klaar voor aktie


een ME-er kijkt altijd boos

jong geleerd

helemaal politie

Er liepen weer heel wat kleine uitgedoste politieagentjes rond. Maar één echt boefje ontdekt tussen alle bezoekertjes.
een boefje

Ook het toveren van en met vingerafdrukken door de Forensische Opsporing was bij de jeugd een groot succes. Het is ook bijzonder om met wat ijzervijlsel je eigen handafdruk op papier tevoorschijn te zien komen.
toveren met ijzer

waar lijkt het op?
De Houtense brandweer zit naast het politiebureau en de parkeerplaats mocht gebruikt worden voor de demonstraties. Paul Werensteijn gaf tijdens de demonstraties van de bikers en de honden een duidelijke uitleg over hun optredens en werkzaamheden.


Paul Werensteijn
afscherming door biker

afscherming met paarden
klaar om te bijten

Indrukwekkend om te zien hoe één van de honden in volle vaart op de verdachte af rent en halverwege na een commando “kom terug” direct stopt en terug loopt naar zijn baasje.

pak hem

kom terug
Later volgde een gezamenlijke demonstratie van politie, ambulance en brandweer. De politie die als eerste ter plaatse komt bij een ernstige aanrijding, de eerste maatregelen neemt en een ambulance waarschuwt. Het ambulancepersoneel stabiliseert de slachtoffers en laten de brandweer komen. De brandweer knipt de auto open en de patiënten kunnen worden afgevoerd.


Paul geeft uitleg bij de demonstratie "aanrijding"


Eerste optreden politie

Tweede ter plaatse, de ambulance

Vervolgens de brandweer

Op loopafstand van het politiebureau is de afdeling Levende Have van de eenheid Midden Nederland, waar tot slot onder grote belangstelling een demonstratie gegeven werd met de paarden.
ME uitrusting

 
De inspanningen waren niet voor niets. Hoeveel bezoekers er zijn geweest weet ik niet, maar de foto's geven aan dat er heel veel belangstelling was.

De wijkteams Houten en Vianen hebben op een positieve manier de gemeente kennis laten maken met de politie en het nieuwe bureau.
De wijkteams kunnen terug kijken op een geslaagde open dag met daarbij een echt zonnetje.

2 opmerkingen:

  1. Huib dank je wel voor je mooie reportage en de wijze waarop je ins in beeld gebracht hebt. Erik Wesselo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Super bedankt idd voor de mooie vastlegging. Groet Nadine Nagtegaal (ruiter)

    BeantwoordenVerwijderen