maandag 24 juni 2013

Nijntje ziet kleuren.

Nijntje
In het kader van de roze zaterdag op 29 juni 2013 heeft de gemeente besloten om de originele zebra in de Lange Viestraat van de regenboog kleuren te voorzien. Een kleurig geheel.
Zebra
Nijntje afgebeeld in de verkeerslichten heeft zicht op deze kleuren. Waarschijnlijk ziet Nijntje beter de kleuren dan de voetgangers, die ook bij rood rustig oversteken, maar de geldt ook voor de fietsers die zich niet aan de kleuren storen en tussen de voetgangers door laveren.
 
Maar kan Nijntje ook kleuren zien ? Dit brengt mij terug in de jaren 60. Als analist werkte ik bij de Universiteit van Utrecht, bij de subfaculteit Vergelijkende Fysiologie van de faculteit Zo├Âlogie.
 
En toevallig had het onderzoek waaraan ik meewerkte als onderwerp “kleuren zien bij konijnen”.
Een proefopstelling  was de Skinnerbox. Hierbij kreeg een konijn twee verschillende kleuren aangeboden. Koos hij de goede kleur dan kreeg het beestje een beloning. In ieder geval werd tijdens de onderzoeken vastgesteld dat konijnen echt kleuren kunnen onderscheiden.
 
Bijzonder, dat ik jaren later bij de politie weer analist werd, maar dan op het gebied van criminele analyse.

1 opmerking:

  1. De vogeltjes zitten rillerig onder de blaadjes van de bomen en laten zich niet zien. Dat is te merken aan je blogjes....Cultuur, dan maar! Ook niet gek.
    Deze blog is weer erg leuk. Dat ik er om moest lachen wist je al. Weer een leuke blog.
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen