maandag 17 juni 2013

Theepotje van € 300.000,-

de theepot
Kijk, heel de binnenstad van Utrecht ligt ,zoals we het noemen, op de schop.
- Hoog Catharijne wordt deels gesloopt en ook weer groter gemaakt.
- Het nieuwe muziekcentrum moest ook groter dan het oude en is nog niet af.
- De singel werd deels gedempt, maar men wil het water terug, dus ook de singels komen terug.


singel

En dan hebben we het alleen nog maar over een klein stukje binnenstad. Ook op andere plaatsen in Utrecht wordt druk gewerkt, waardoor de stad bijna niet meer bereikbaar is. Kortom, hier worden we niet blij van.
muziekcentrum
Hoe is dit op te lossen ? Nu gewoon je vraagt een kunstenares om de boel een beetje op te vrolijken. Deze dame loopt langs een winkel en ziet daar een prachtige tweedehands theepot staan en koopt deze. Wat zou het toch prachtig zijn als deze theepot een stukje groter ( hoogte 7 meter) bovenop Hoog Catharijne komt te staan.
theepot in de verte
En zo geschiedde. Een bedrijf maakte een kopie van deze theepot, alleen dus een stuk groter en een beetje duurder. Met behulp van een kraan werd de pot bovenop de traverse van Hoog Catharijne gezet.

Het kunstwerk is van Lily van der Stokker. Zij gaf het de titel Celestial Teapot. Met de theepot wil de kunstenaar tussen al het bouwgeweld aandacht vragen voor de intieme, kleine dingen in het alledaagse leven. De theepot blijft nog tweeënhalf jaar staan.


 Wel een mooi contrast. Een glimmende porseleinen theepot, omringd door gesloopte panden.

Een andere kunstenaar dacht waarschijnlijk wat praktischer. Wat zou het mooi zijn om de sloop te verbloemen. En ook dat gebeurde. Voor het slooppand verrijst een houtenwand beplakt met een fotocollage, opgevuld met groene planten. Wat dit kunstwerk kostte is mij niet bekend.
Overigens wel knap gemaakt. Het geheel is een vlakke wand, terwijl door het perspectief het net lijkt of er bloembakken in verwerkt zijn.

3 opmerkingen:

 1. Ik vind de theepot heel erg leuk, de prijs niet...
  Je rapportage over deze kunstwerken verrassend.
  Is weer eens heel wat anders, leuk!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben nou ook wel benieuwd naar de prijs van het DE kopje, dat staat voor mij toch altijd echt als het symbool voor Utrecht, samen met de geur. Is vast minder schrikbarend!

  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, maar dit is kunst.
   Het DE-kopje is weg en staat volgens mij in Friesland bij de fabriek.

   Verwijderen