zaterdag 20 april 2013

Ridderzuring

resultaat van een ochtendje werken
Een zonnetje en een beetje wind, mooi weer om actief bezig te zijn in de natuur. En aangezien het de derde zaterdag in de maand was, was het de vrijwilligersdag in Haarzuilens.

Overleg of even gezellig kletsen ?


Op het programma stond dit keer het steken van de zuring op een groot veld bij de Joostenlaan. Op dit veld zijn bloemen gezaaid en de bedoeling is dat daar de wilde bijen op af komen. De zuring groeit echter veel sneller en verdringt de andere planten die gezaaid zijn. Een stevige klus. Zuring is een sterke plant die diep geworteld zit in de grond. Maar met een flink aantal vrijwilligers lukte het toch om een kar vol zuring weg te werken. Volgens boswachter Tim is het geen zuring, maar ridderzuring. Volgens Henk past dit ook meer bij een kasteel.
 
Zoals gebruikelijk was het en gezellige werkdag en werd er voor de nodige koffie gezorgd.

 
Af en toe kwamen er groepjes verklede voorbijgangers langs, op weg naar het kasteel waar de Elf Fantasy Fair gehouden werd.


Ridderzuring (Rumex obtusifolius) is een vaste plant uit de duizendknoopfamilie (Polygonaceae), die van nature voorkomt in Europa. De plant is eenhuizig. Plaatselijk wordt de plant beschouwd als een zeer lastig onkruid dat chemisch kan worden bestreden of anders geheel uitgegraven moet worden. De plant wordt 0,8 tot 1,5 m hoog. De onderste bladeren zijn groot en breed, zijn eivormig en hebben een hartvormige voet. Hogere bladeren zijn smaller. De ridderzuring heeft kleine, tweeslachtige, groene bloemen. De vruchtdragende bloemdekken zijn langer dan 3,5 mm. De binnenste bloemdekbladen (vruchtkleppen) zijn bij Rumex obtusifolius subsp.obtusifolius eirond tot langwerpig met aan weerszijden verscheidene lange tanden en met meestal een knobbel (zeer zelden drie knobbels) op het bloemdek. De binnenste bloemdekbladen (vruchtkleppen) zijn bij Rumex obtusifolius subsp. transiens langwerpig of nog smaller met steeds drie knobbels op het bloemdek en hebben aan weerszijden weinig korte tanden of zijn soms ongetand. Er is sprake van een losse, vertakte pluim. De bloeiperiode loopt van juni tot oktober. (bron Wikipedia)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten