zaterdag 15 juli 2023

Springbalsemien

Springbalsemien
Het is weer de derde zaterdag van de maand en dat betekent met de vrijwilligers de natuur in van Natuurmonumenten en voor de laatste keer onder leiding van Hugo Kornegoor.

Op het programma staat het trekken van springbalsemien in de Eendenkooi Haarzuilens.
Een mooie bloeiende plant. Waarom gewoon niet laten staan ?
Even rond gekeken op internet en een mooie uitleg gevonden en met bronvermelding grotendeels overgenomen.

Maar voor dat we op pad gaan, eerst een bak koffie en een afscheidspraatje van Hugo.
Hugo, namens de vrijwilligers bedankt voor je inzet voor de club en succes in het oosten.

Hugo



Springbalsemien droom of nachtmerrie.

Eendenkooi Haarzuilens

De reuzenbalsemien, of springbalsemien is een eenjarige plant die tot 2.5 meter hoog wordt. Deze plant is afkomstig uit de Himalaya en dus zeker geen inheemse plant. (Een inheemse plant is een plant die van nature voor komt in een gebied.)

Springbalsemien

Even een uitleg over de plant

Balsemien is rond 1850 in Europa geïntroduceerd, waar deze medio 1915 is gaan verwilderen. Hij groeit graag in vochtige grond, bijvoorbeeld op oevers van sloten en in greppels.


De verspreiding van de zaden gebeurt op een mechanische wijze. Als je de rijpe vrucht aanraakt ‘schieten‘ er zaden uit de zaaddoos en ‘vliegen‘ de zaden alle kanten op.

Als je in het voorjaar de moeite neemt om de uitkomende planten uit te trekken, dan is deze ook meteen verdwenen op die plek.


Bont zandoogje

Het probleem. Omdat de plant zich makkelijk vermeerdert is zijn verspreiding groot. Maar doordat hij hoog wordt en andere planten verdrukt, is het ook nog eens een invasieve plant.
Hij zorgt er dus voor dat alle andere planten verdwijnen (wat vaak wel inheemse planten zijn) en pakt er jaarlijks meters bij. In de vrije natuur is dit een groot probleem. Zeker als je bedenkt dat deze plant in de winter volledig afsterft en kale, erosiegevoelige plekken achterlaat. .


Europese hoornaar
tijdelijk niet geschikt als vogelhuisje

Vanaf 2 augustus 2017 is Balsemien op de lijst van verboden planten in de Europese unie geplaatst. Dit wil zeggen dat zaden van deze plant, evenals de plant zelf niet meer verkocht mogen worden. Dat wil heus niet zeggen dat deze plant nu binnen no time nergens meer te zien zal zijn. Maar dit geeft feitelijk wel de plicht te voorkomen dat deze plant zichzelf voortplant in uw tuin.


Het zal moeilijker worden om deze plant terug te dringen in de vrije natuur, omdat deze hier zich massaal gevestigd heeft.

koffiepauze


Daar waar natuurbeheerders helemaal niet blij zijn met de Balsemien, zijn imkers er juist heel blij mee. In de periode dat er weinig andere bloeiende planten zijn begint de Balsemien met zijn bloei. Doordat de Balsemien in vochtige omgeving staat, is er genoeg water om veel nectar te produceren. Bij bijvoorbeeld Lindebomen is het altijd afwachten. Bij Balsemien is dit eigenlijk altijd raak!

Plant met humor. Uiteraard hebben planten geen humor, maar als je als imker voor de eerste keer een bij ziet die op de Balsemien gevlogen heeft, ga je wel denken dat deze plant humor heeft. De bijen moeten redelijk diep de plant in kruipen om bij de nectar te komen. Als ze hierin kruipen moeten ze langs een rijk gevulde stamper en die maakt een keurig witte streep over de rug van de bij.

Er is hard gewerkt
nu nog even de berg opruimen

Conclusie. Tja, het blijft een dubbel verhaal uiteraard. De imker  is heel blij met de Balsemien, een makkelijke plant die veel nectar afgeeft.
De tuinontwerper vindt deze invasieve plant helemaal niets. Hij verdringt alle inheemse planten en laat een dode boel achter in de winter.

Heb je een stukje vochtige grond in je tuin, waar je in het voorjaar het overschot aan Balsemien kunt verwijderen, laat deze hem lekker staan en geniet van al het moois dat erop vliegt.

Bron: drakenbijen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten