maandag 2 april 2018

De grote barmsijs

Grote barmsijs

Het is 2e Paasdag en om 6 uur in de morgen en nog in het donker sta ik in de Molenpolder met Henk en Gerard. Een ochtend samen vogels vangen en ringen.
De boot wordt volgeladen ( wat een hoeveelheid spullen neemt Henk iedere keer mee naar de overkant) en Gerard duwt het planton over het water.
Uitpakken, de netten opzetten en de ringplek opbouwen. Een terugkerend ritueel op de ringplek van VRS Groenekan ( ook een beetje van VRS De Haar).

Grote barmsijs
Het ziet er naar uit dat het gaat regenen en dat gaat het ook. Regen is een groot woord, maar er valt wat nattigheid. Reden om de netten een keertje extra te controleren.
Aan het eind van de morgen voorspellen de regenradars en andere weer-APPs, dat het straks harder gaat regenen. Dus wordt besloten om de netten op te bergen. (overigens het werd alleen maar droger).

Grote barmsijs en Gerard
Bij het net hoor ik een vogeltje en zie hem een meter boven het net in de boom zitten te snoepen. Voordat het net dicht gaat vliegt hij er prompt in en het blijkt een grote barmsijs te zijn een nieuwe soort voor de VRS.

Grote barmsijs
Even later vliegt er nog een groepje van een stuk of 10 etend rond vlak bij de netopstelling. Maar die laten zich niet zien bij de netten en vliegen door.

Grote barmsijs
Terug naar de Barmsijs. De vogel draagt een gesloten ring met een nummer en het jaar 2014. De vogel is dus het meest waarschijnlijk geringd in een volière. Is ontsnapt en heeft zich gevoegd bij een groep soortgenoten. Ondanks dat het in oorsprong een volière vogel was, weet hij zich dus goed te handhaven met soortgenoten in de natuur en vliegt al 2 tot 3 jaar vrij rond.


Wat is het een mooie vogel. Zeker om hem zo van dichtbij te kunnen zien. Een mooi rood kapje en een rood getinte borst. Hij krijgt er een ring bij om zijn andere poot en mag weer terug naar de groep.
Zal hij de afgelopen jaren meegeweest zijn met zijn soortgenoten naar Noord-Scandinavië  of Rusland.?

DE GROTE BARMSIJS

Grote barmsijs
De grote barmsijs overwintert jaarlijks in Nederland vanuit Scandinavië. Ze zijn te vinden in berken en elzen in groepjes, hangend aan dunne twijgjes om van de zaden te eten. Door hun actieve gedrag valt het niet mee om deze vogels goed in de kijker te krijgen. In sommige jaren kan de soort een invasieachtig voorkomen vertonen door een combinatie van hoog broedsucces en voedselschaarste in hun reguliere overwinteringsgebied.

Grote barmsijs
De grote barmsijs is grijzig met een lichte vleugelstreep en een zwarte bef. Lijkt sterk op kleine barmsijs maar is bleker en grijzer. De onderdelen zijn net als kleine barmsijs donker gestreept, maar op een lichtere ondergrond. Het voorhoofd is rood en bij de mannetjes wordt de borst rood-roze in de broedperiode. Het kleed is vrij variabel, zo kan de borst zwaar gestreept zijn maar ook bijna geheel wit. Vleugelstrepen witter dan bij kleine barmsijs.


GELUID Een nagenoeg zelfde geluid als kleine barmsijs, knetterend "tret-tret-tret" is wat het meest gehoord wordt, afgewisseld met een nasaal, groenlingachtig "tjuuuhj". Zang bestaat uit droge rollers en metaalachtige roepjes gelijkend op normale roep.


BROEDEN Broedt vanaf eind april -augustus in het noorden van het broedgebied vaak 1 legsel uit, zuidelijker soms 2. Is geen Nederlandse broedvogel. Broedduur 11-12 dagen. Het nest wordt gebouwd door het vrouwtje, het mannetje helpt het nestmateriaal verzamelen. Het bestaat uit twijgjes en allerhande plantaardig materiaal, maar ook veren en haar en bevindt zich in bomen en struiken tot zo'n 5 meter hoogte, vaak dicht bij de stam. Broeden in Noord-Scandinavië en Rusland vaak in de buurt van kramsvogels. De jongen zijn vliegvlug na 9-14 dagen, net als bij de kleine barmsijs. Ze verlaten soms het nest voor ze kunnen vliegen. Na 26 dagen zijn de jongen volledig zelfstandig. Het vrouwtje voert de jongen, soms geholpen door het mannetje.

Grote barmsijs
LEEFGEBIED Broedt in berkenbos en jonge naaldbomen. In Nederland vaak te vinden in berken, elzen en lariks.

Grote barmsijs
VOEDSEL Kleine zaden, vooral van berk, els, en lariks, ook insecten. Foerageert vaak op een typische manier, ondersteboven hangend aan elzenproppen, maar kan ook in grote groepen op de grond foerageren.
VOGELTREK Trekt 's winters naar zuidelijker streken (midden Europa incl. Nederland); aantal wisselt sterk per winter. Soms grote invasies, die in november beginnen. Dagtrekker; aantallen kunnen gestuwd worden aan de kust. (bron vogelbescherming.nl)

1 opmerking:

  1. Wat een leuke vangst! Hopelijk wordt die ring nog een keer afgelezen en gaat ie inderdaad mee naar Scandinavië, dat zou top zijn!
    Groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen