woensdag 18 januari 2017

Ruige Rijp

Ruige Rijp
Het zou een titel kunnen zijn van een Suske en Wiske. En ik heb het niet zelf verzonnen.
Het was wit buiten en bijzondere kristallen vormden zich op alles wat buiten in de natuur was.
(klik op een foto voor een groter formaat)


Haarrijnseplas
Prachtig, en niet alleen ik vond het prachtig. De weermannen van de TV kregen ontzettend veel foto’s over dit natuurverschijnsel en gaven er vervolgens een uitleg over.
Het bleek dus ruige rijp te zijn en spel van de natuur waarbij als ingrediƫnten dienen : mist, een hoge luchtvochtigheid, vorst en een beetje wind.
Voor verdere uitleg zie hieronder de uitleg afkomstig van ons internet.
Tijd of geen tijd, kou of vrieskou, er op uit met de camera en lekker genieten rond de Haarrijnse plas en Haarzuilens.

Grote Zilverreiger, Blauwe Reiger, Smienten
De plas zit vol smienten, die opvliegen als ik langs loop. Een grote zilverreiger strijkt neer naast zijn neef, de blauwe reiger. Even verderop drijven de krakeenden rustig rond op het water.

Krakeenden


Roodborstje
Natuurlijk mag een plaatje van het roodborstje, in deze winterse omgeving niet ontbreken.


IJsvogel


Gelukkig zijn niet alle wateroppervlakten bevroren en kan het ijsvogeltje nog opzoek naar een lekker visje.

Ruige Rijp

Ransuil
De ransuil laat zich niet zien in deze kou en houdt zich verscholen tussen het dichte groen van de conifeer.

Haarrijnsepals

Blauwe Reiger
Een blauwe reiger staat weggezakt in zijn ‘bont-jas’ boven op het dak. Zal wel koud zijn zo boven op het dak. Ook al brandt de kachel.

RUIGE RIJP

takje met ruige rijp
Ruige rijp, ook aanvriezende mist, bevriezende mist of uitvriezende mist genoemd, is een vaste vorm van neerslag, die wordt gevormd uit onderkoelde waterdruppels van lichte mist of direct uit in de lucht hangende waterdamp, door rijping. Hiervoor is een zeer hoge relatieve luchtvochtigheid vereist van meer dan 90% en een luchttemperatuur lager dan -8 °C. De ontstane warmte wordt daarbij door convectie afgegeven aan de omringende lucht. Daardoor wordt door wind het ontstaan van ruige rijp bevorderd, zij het dat deze niet te zwaar mag zijn, daar dan de ontstane fragiele ruige rijpstructuren worden beschadigd.
Tegen de windrichting in ontstaan hierbij naaldvormige ijskristallen die zeskantige dendrieten vormen, die een redelijk grote omvang en bizarre vormen kunnen aannemen en daarbij meestal slechts langzaam groeien. Ruige rijp groeit tegen de wind in daar de lucht die van loefzijde komt aanwaaien een hogere luchtvochtigheidsgraad bezit dan de lucht aan de lijzijde.

Ruige rijp treedt in vergelijking met rijp zeer zelden op ( bron : Wikipedia )

1 opmerking: