donderdag 17 maart 2016

SPEM in Beeld


Hilversum is niet mijn favoriete plaats om met de auto te bezoeken. Ik kom er niet vaak, maar als ik er kom, rij ik gegarandeerd een paar straatjes extra om. Maar goed we kwamen er toch weer. Dit keer bij het gebouw van Beeld en Geluid op het Mediapark.
( klik op een foto voor groter formaat)

Beeld en geluid
Jurjen Koetze, de secretaris van het SPEM had voor de oud politiemensen dit uitstapje georganiseerd. Vanzelfsprekend heette hij de leden welkom en had er voor gezorgd dat de koffie en een gebakje klaar stonden in de centrale hal.


koffie met gebak
Na de koffie werd de groep opgesplitst in kleinere groepjes en verdwenen in dit geweldige gebouw onder leiding van een gids. De gidsen en ook de overige medewerkers van het museum dragen een speciaal uniform. Lijkt een beetje op een leuke pyjama, maar bij nadere bestudering is het een geheel van heel kleine TV beelden.

Museunjaarkaart

Jurjen, secretaris SPEM


We gaan naar buiten en krijgen een toelichting over de buitenkant van dir speciale gebouw. De gekleurde platen zijn glazen platen waarin een afbeelding, ook weer afkomstig uit de TV geschiedenis in de glazenplaten gedrukt zijn. Door de lichtinval is de afbeelding goed of net niet te zien.

glazen gevelplaten met afbeeldingen


motief op de kleding gidsen
Tijdens de wandeling door het gebouw komen we regelmatig een andere groep dienders tegen. In de gewelven van het gebouw zijn de centrale archieven van beeld en geluid opgeborgen.
Daarnaast is er een ruime collectie van opname apparatuur, studio materiaal en alle soorten afspeel apparaten. De eerste TV, radio’s, luidsprekers, pick-ups en bandrecorders. Voor de meeste SPEM-leden instrumenten die we nog kennen uit onze jeugd.

Ook even naar buiten

Wand met TV persoonlijkheden

archief

Sandra geeft uitleg over de geluidsbanden

de volgende groep


en nog een groep SPEM-ers

ik hoor de melodie


eerste TV


onze groep SPEM leden (foto gemaakt door Sandra)


even een hapje eten
Na de rondleiding op ontdekkingstocht door de rest van het gebouw. Deels kijken en deels actief bezig zijn.
Belangstelling voor de geschiedenis en ontwikkeling van TV en geluid ? Een bezoek aan het mediapark is zeker de moeite waard.

Een kleine foto impressie.

kies een ster

een ster uit het verleden


actief bezig zijn

Dorus

uit mijn jeugd

die zou er zo uitgezien hebben

fabeltjes krant

ik ben even de buurman

op zijn kop.
technisch is alles mogelijk

Geen opmerkingen:

Een reactie posten