donderdag 12 september 2019

Knobbelzwanen met kleurringen

Kleurring Knobbelzwaan
Klik op een foto voor een grotere weergave. De lightbox (fotostrip) werkt alleen met de browser FIREFOX.)

Je hebt kleine vogeltjes zoals een vuurgoudhaantje, die maar een ringetje krijgt van 2mm en je hebt grote vogels zoals de knobbelzwaan, die een ring krijgt van 26mm.
Een vuurgoudhaantje past in de muis van je hand en knobbelzwaan net even niet.

Eén van de projecten van VRS De Haar is het ringen van knobbelzwanen, om door middel van terugmeldingen een beeld te krijgen over de leefwijze en het wel en wee van deze zwanen.
Om de terugmeldingen makkelijker te maken krijgen de knobbelzwanen naast een metalen-ring, ook een kleur-ring om één van de poten.

Met vijf personen onder leiding van Tijs gaan we op pad. Peter gaat als waarnemer op de fiets opzoek naar knobbelzwanen, lokt ze met zijn eigen brood uit het water, waarna de zwanen omsingeld worden en tijdelijk een touw om de poten en vleugels krijgen.
De vogels blijven zo rustig en kunnen nu geringd en gemeten worden.
In het kader van het zoönose onderzoek wordt er van de zwanen ook diverse monsters genomen.

Gevangen op een drukke weg, teruggezet in een rustige omgeving

Nog even de tarsus meten

En dan gaan ze weer, nu met ringen om de potenDe eerste twee zwanen die geringd werden, liepen midden op een drukke weg in Leidsche Rijn. Na het ringen zijn ze dan ook weer losgelaten een paar straatjes vanaf de drukke weg langs de slootkant.Er wordt hard gewerkt.
Metalen ring en kleurring.
Meten
Bemonsteren
Op de volgende locatie wist Peter vijf jongen zwanen uit het water te lokken. Tijdens het ringen van deze jongen, kwam de moeder even kijken wat er allemaal gebeurde. Ook moeder kreeg vervolgens een mooi stel ringen.


Niet alleen de moeder was nieuwsgierig. Ook de politie, die een melding gekregen had, kwam even langs om polshoogte te nemen. Maar we konden ook hen overtuigen dat we goed bezig waren.


Nog even de touwtjes los en dan allen terug richting water


Het was gewoon een prachtige ochtend met als resultaat dat er twaalf knobbelzwanen binnen het gebied Leidsche Rijn van ringen werden voorzien.

En ook dit keer de knobbelzwanen op het droge


Nu wachten op de eerste terug meldingen.1 opmerking: