zaterdag 30 september 2017

Hoe roze is een roze spreeuw ?

Roze spreeuw
Komt er vandaag een Appje binnen. Ga je vandaag nog naar je zus ? Er zit een roze spreeuw in Houten.
Ach na een groot deel van de dag achter de computer, is het misschien wel goed om even naar buiten te gaan. 


Het weer is druilerig, dus we gaan voor een bewijsplaatje.
Maar hoe ziet zo’n roze vogel er eigenlijk uit. ?  Samen met Maria op pad.
Het is even zoeken en op de plaatsen waar volgens Waarneming het beestje heeft gezeten zien we hem niet.


Na  wat speurwerk vinden we een groep ‘normale’ spreeuwen op de daken van enkele woningen.
Met de verrekijker wordt de groep, spreeuw voor spreeuw bekeken en roept Maria enthousiast ‘daar zit hij’ En wat zie ik? Een soort grote mus, temidden van een rij spreeuwen.


Maar die roze kleur ? Jammer voor mij. De mooie roze kleur en bijbehorende tekening heeft deze vogel alleen in het broedseizoen. En dat is niet nu. Overigens de Roze spreeuw broedt ook niet in Nederland.


Deze dwaalgast in Nederland, is meestal een jonge roze spreeuw en die zijn licht bruin.
Is overigens wel de eerste keer dat deze dwaalgast officieel binnen onze provincie gesignaleerd is.

Tjiftjaf.

Tjiftjaf
Nog een bewijsplaatje. Zit ik met Suze achter de computer een verzoek voor te bereiden voor een onderzoek door de VRS De Haar, roept ze zo maar ‘kijk eens wat een klein vogeltje. Hij wil graag naar binnen’
Snel de camera en een plaatje geschoten, van deze Tjiftjaf.
Ook erg leuk zo’n nieuwe tuinsoort.

ROZE SPREEUW


Rosy Starling, Pastor roseus - Spreeuwen (Sturnidae)

Een van de fraaiste vogelsoorten die in Nederland gezien kan worden. In volwassen kleed zijn ze roze met zwart, me een afhangende kuif. In juveniel kleed ziet het er allemaal wat minder spectaculair uit: overwegend lichtbruin met roze poten en een gelige snavel. Tegenwoordig worden ze jaarlijks waargenomen, maar ze zijn wel zeldzaam.

HERKENNING
In broedkleed roze buik en roze rug, een roze snavel en roze poten. Kop, vleugels en broek zwart. In winterkleed zien de vogels er wat minder opvallend uit en worden de roze delen vlekkerig bruingrijs. In juveniel kleed (meeste vogels in Nederland zijn juveniel) lichtbruinig met bleke poten en gele snavel.LEEFGEBIED
In broedgebied komt de roze spreeuw hoofdzakelijk voor in steppeachtige gebieden met rotswanden en stenen. Meestal is er water in de buurt, maar hij is niet geheel afhankelijk van water. Heeft nomadisch bestaan, volgt sprinkhaanzwermen. Buiten broedtijd in open landschappen, regelmatig ook in tuinen.

VOEDSEL
In broedseizoen hoofdzakelijk insecten, met name emelten en sprinkhanen. Komt in ons land graag af op bessen (vlier, duindoorn) en in tuinen op vetbollen en vogelpindakaas.


VOGELTREK
Trekrichting vanuit het broedgebied in zuidoostelijke richting naar India en Sri Lanka. Komt in ons land voor als dwaalgast, in groepen van de spreeuw die langs onze kust trekken.

1 opmerking:

  1. Haha, wat een schok moet dat zijn geweest dat het geen mooi roze/zwarte veren had!!! Dat had ik je even moeten vertellen van te voren. Maar gefeliciteerd met je nieuwe soort! En erg grappig hoe je alles rond deze "grote mus"beschreef.
    groetjes, Maria

    BeantwoordenVerwijderen