dinsdag 14 juni 2011

Kleine Plevier

Kleine Plevier. Waar zijn de twee jongen ? Niet gevonden ? Kijk naar de laatste foto
Kreeg van mijn buurvrouw Maria ( ook een vogelaar) de tip dat er een stelletje Kleine Plevieren jongen hadden. Nu is de Kleine Plevier toch al een mooi vogeltje, met jongen er bij wel heel erg leuk om op de foto te zetten. Dus direct op pad, naar de aangegeven plek. ( een plek die ik nu niet noem om de vogels te beschermen). De ouders, ondanks dat het geen grote vogels zijn zo gevonden. Maar waar zaten de kleintjes? Dat duurde even voor ik die zag. Pas toen ze in beweging kwamen ontdekte ik ze. Nu  verbleven ze natuurlijk ook in een schitterende  omgeving om niet op te vallen.

Kleine Plevier
Kleine Plevier
Bontebekplevier
De kleine plevier is een echte pioniersoort. Dat wil zeggen dat hij op plekken broedt die tijdelijk geschikt zijn om te broeden (afgravingen, bouwplaatsen, opspuitingen, grindgaten) en een jaar later weer verkast omdat de omstandigheden op de ‘oude’ broedplaats zo veranderd zijn dat ze er niet meer willen broeden.Kleine plevieren worden nog weleens een verward met bontbekplevieren, maar deze hebben een oranje snavelbasis, oranje poten en geen geel oogringetje. Bovendien is de bontbekplevier veel meer aan de kust te vinden dan de kleine plevier die meer van het binnenland houdt.
Heeft een voorkeur voor zoetwatermilieus in het binnenland zoals slikranden langs grindgaten, tijdelijke plassen bij afgravingen en bouwplaatsen. Broedt in de buurt van water op zanderige of kiezelachtige gronden.
kleine Kleine Plevier
Kleine Plevier op nest
Tijdens het voedsel zoeken loopt hij een klein stukje en staat dan even stil om te luisteren en kijken of er een lekker hapje naar boven kruipt.
Een rustige behoedzame steltloper die meer stil staat dan in de bodem pikt.
Lichtbruin van boven, wit van onderen met een zwart-wit masker en geel oogringetje. Plm. 14 cm groot. (bron Vogelbescherming)
Daar zitten de kleine Kleine Plevieren

Geen opmerkingen:

Een reactie posten