dinsdag 21 juni 2011

Picasa

Picasa 3 is een prachtig gratis programma om een goed overzicht te krijgen van je foto’s op de harde schijf, waarna het vervolgens mogelijk is om de beelden op diverse manieren te bewerken en te bekijken.
Klasse is de bewerking : rode ogen verwijderen. Simpel en doeltreffend.
Daarnaast is het mogelijk om een directory met foto's om te zetten naar een Picasaweb-album, die vervolgens op iedere computer met internetaansluiting te bekijken is ( tenminste als de album als openbaar gepubliceerd wordt.) Collages maken, een cadeau-CD of Screensaver en nog een aantal leuke toepassingen zijn mogelijk.
Vanaf de versie Picasa 3.6 bestaat de mogelijkheid om ook gezichten te laten herkennen. Op die manier is het mogelijk om heel snel, één of meerdere foto’s van een persoon terug te vinden. Is de naam van de persoon bekend, dan doet Picasa zelfs een voorstel, of dat het gezicht op een foto bij de voorgestelde naam past.
Voor mijn vrijwilligersbaantje zou dit ideaal zijn om snel een gevraagd persoon op een foto te kunnen aanbieden, in plaats, van zoals nu, eindeloos door de foto’s heen wandelen op zoek naar.
De kardinale vraag is echter: in hoeverre kijkt Picasa mee via het internet. Ofwel bestaat / onstaat er een online koppeling tussen de PC en internet bij de opstart van het programma.
Bij het publiceren van foto’s op een Picasaweb-album, of verzending via Gmail is het antwoord duidelijk, maar nergens heb ik terug kunnen vinden of dit ook gebeurd bij lokaal PC gebruik van Picasa. Trouwens voor uploaden van de webalbum is een gmail account vereist.

Gezichtsherkenning werkt overigens wel als internet is uitgeschakeld (server uit). Maar wat doet Picasa als internet weer wordt ingeschakeld ?
Wie weet het antwoord ?
Voor de gebruikers van Picasa vond ik een mooie gebruiksaanwijzing.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten