vrijdag 10 juni 2011

De Nedereindse plas

De Nedereindse plas
Na nog enkele uurtjes in de tuin gewerkt te hebben, toc nog voor de zangrepetitie een wandeling gemaakt rondom de Nedereindse plas. Het was er redelijk rustig voor wat betreft de vogels. Wel veel Rietzangers gehoord tussen het riet, maar niet goed in beeld kunnen krijgen voor de camera.

De bonus voor vandaag was een vader en zoon (of dochter) Grote Bonte Specht. Pa was druk aan insecten zoeken in de grond en het kleintje zat rustig te wachten op hetgeen ging komen. Eigenlijk hetzelfde als bij onze baby’s . Bekje open en het eten wordt er zo ingestopt.
Grote Bonte Specht
Nedereindse Plas  
De ontwikkeling van dit recreatieterrein is in volle gang. Er wordt ruimte gemaakt voor zowel intensieve als extensieve vormen van recreatie.  Een groot deel van de oever wordt als zandstrand ingericht. Er lopen fiets- en wandelpaden en er zijn vissteigers.
In de zuidwest hoek is moerasvegetatie ontwikkeld en er is, met behulp van sponsorgelden, een oeverzwaluwwand neergezet door de vogelwacht Utrecht, afdeling Nieuwegein/IJsselstein.  Vogelaars zijn welkom om hier een kijkje te nemen.
Momenteel wordt de plas gesaneerd. Na een stabiele afwerking van de onderwatertaluds kan de plas worden opengesteld voor waterrecreatie. Dit zal nog enkele jaren duren.
Een prominente en leuke voorziening op het terrein is de kunstskibaan (een onoverdekte borstelbaan), die aangelegd is op een voormalige stort. Op de vier banen kan men gedurende het hele jaar skiën en lessen nemen. In de zomer worden bij de kunstskibaan cursussen skeeleren gegeven. 
In april 2005 is de eerste fase van het wieler- en skeelercentrum afgerond. Er is een asfaltparkoers aangelegd van bijna 2,5 km, met een hoogteverschil van ca. 17 meter. Tevens is een skeelerovaal van 330 meter gerealiseerd en een mountainbiketraject uitgezet.
De Nedereindse plas( ook wel de Put van Weber genoemd) ligt  aan de westzijde van de A2 ter hoogte van Nieuwegein en IJsselstein. Het terrein is gemakkelijk bereikbaar met de fiets, het openbaar vervoer of de auto, zowel vanaf IJsselstein als Nieuwegein. (bron recreatie Midden-Nederland)
Het water schijnt erg vervuild te zijn, zwemmen is er verboden. Vissen mag wel, het wordt echter aangeraden de vis niet te consumeren. Toch huizen er diverse vogels in en om deze plas. Ook zijn er dikwijls prachtige zonsondergangen te zien over het meer. Voor natuurliefhebbers is er altijd wel wat te ontdekken. Haast onvoorstelbaar dat de grond en/of het water zo verontreinigd schijnt te zijn. De aanwezigheid van diverse flora en fauna doet anders vermoeden. Momenteel is een grootscheepse saneringsactie in gang gezet. Het is al jaren een heet hangijzer voor diverse politieke partijen. Op internet zijn er diverse sites met meer info aangaande deze plas." (bron www.nieuwegein.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten