woensdag 24 juli 2013

De penseelkever

penseelkever
Nooit van gehoord, maar als je het kevertje een keer gezien hebt, dan vergeet je dit beestje niet meer.

Kogelbloem


Vandaag zaten er twee op de kogelbloemen, die nu met dit mooie weer gaan bloeien. Gezien de uitleg op internet (zie hieronder) is het ook niet vreemd dat ik dacht, dat ik met een bijzondere bij van doen had. Maar nee het is een kever, wel een hele mooie.



diep graven


Penseelkever
Het is jaarlijks een plezier in de tuin als de kogelbloem bloeit. De plant heeft een grote aantrekkingskracht op bijen, hommels, vlinders en andere insecten.
De grote bladsnijder, ook wel de behangers bij genoemd, is weer langs geweest en heeft stukjes uit de bladen geknipt voor zijn nest. Het bijtje zelf heb ik jammer genoeg dit keer niet gezien.


Werk van de grote bladsnijder
Nu weet ik van die kleine beestjes nog minder dan van de vogels, maar internet en waarneming.nl zijn goede informatiebronnen, om een voor mij, onbekend wezen te kunnen determineren. Zo is een hommel niet zomaar een hommel, er bestaan meerdere soorten hommels.
Boomhommel

Steenhommel

Tuinhommel

Weidehommel
Penseelkever
Vanaf eind mei tot half september is het mogelijk dat je deze bijzondere verschijning in de tuin kan aantreffen. Bij de eerste ontmoeting met dit mooie beestje in de tuin, vraagt menig tuinliefhebber zich af met wat voor vreemdsoortig insect ze hier te maken krijgen. Geel met zwart op de rug en een felle wollige beharing. Men vraagt zich dan af of het een hommel, bij, wesp, kever of mogelijks een nieuwe kruising is door de speling van de natuur. :-) In het Engels spreekt men zelfs van de Bee beetle (bijenkever). Het is uiteraard een mooie dagactieve kever die wellicht handig gebruik maakt van de kleuren van wespen om zich te behoeden tegen mogelijke predatoren.
De penseelkever behoort tot de familie bladsprietkevers (Scarabaeidae). Tot deze familie behoren eveneens mestkevers en meikevers. Ze meten 9 tot 12 mm en hebben een sterk behaard borststuk en geeloranje dekschilden met de zwarte tekening erop.
In Nederland en België heb je het meest kans de Trichius zonatus tegen het lijf te lopen. In de tuin tref je ze vooral aan op schermbloemigen waar hij zich voedt met stuifmeelpollen en ook al een wat zachte bloemdelen.
De kevers zoeken een partner om te paren en gaan daarna hun eitjes leggen in dood hout van loofbomen. De larven voeden zich daarin gedurende twee jaar met vermolmd of rot hout vooraleer ze als mooie kever het landschap gaan verkennen om de cyclus verder te zetten. (tuinadvies.be)

2 opmerkingen:

  1. Heel apart beestje Op foto 5 zie je goed da het familie is van de meikever. Mooie foto's en leuke uitgebreide info!
    groet,
    Maria

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een plaatje van een kevertje. Heel erg mooi Huib, bijzonder om te zien, ik ga opletten.

    Groetjes,
    Marianne

    BeantwoordenVerwijderen