woensdag 17 juli 2013

Het Leersumse Veld.

Even een andere route kiezen
Het belooft een warme dag te worden en in de middag staat een soort oppas gepland. Dus vroeg op pad en voor zonsopgang lopen we in het Leersumse Veld. Voor ons een nieuw gebied en niet eens zo ver van huis.


Het Leersumse Veld is een prachtig gebied, met veel afwisseling. Bos, heide, grasland en plassen. We gaan voor de grote wandeling en zijn zo’n drie uur onderweg.
 
opkomende zon
We lopen tegen de klok in, omdat we de koeien niet willen storen die bij de ingang van het pad staan.
De vogels zingen aan alle kanten en vliegen voor ons uit. Vastleggen op de camera is een ander verhaal. Bij de grote plas staat een kijkhut. Jammer veel beweging is er niet op het water. Het water is spiegelglad en behalve de natuur om ons heen is het stil. Enkele jonge dodaars duiken regelmatig onder, maar zitten op een grote afstand.
dat donkere vlekje boven in de boom
geelgors


 
Een luid zingende vogel trekt onze aandacht en na wat zoekwerk vinden we het vogeltje boven in de boom. De gele kleur en het gegeven dat Paul van de Werken er vorige week een foto van gemaakt heeft, verraad de soort, de geelgors. Voor mij een nieuwe soort.
 
 
Was een mooie kennismaking met dit gebeid en zeker de moeite waard om nog eens naar terug te keren.
 
Leersumse Veld
Het Leersumse Veld aan de noordkant van de boswachterij ligt in een natuurlijke laagte. Het gebied werd in de ijstijd uitgesleten door smeltwater in de stuwwal die nu Utrechtse Heuvelrug heet. Ontbossing en overbeweiding hebben in de loop van eeuwen de grond uitgeput. Het Leersumse Veld werd een gebied van stuifzand en heide, die op natte plaatsen ging vervenen. Rond de 18e eeuw werd het veen afgegraven voor brandstof. Zo ontstonden de Leersumse Plassen.

Gevarieerd bos
Vanaf eind 19e eeuw werden rond Leersum op grote schaal naaldbomen als larix, douglas en grove den aangeplant voor houtproductie. Ook de hei op het Leersumse Veld werd bebost. Particuliere grondeigenaren legden een statige eiken-lindenlaan aan en plantten rododendrons.

Tegenwoordig zorgt uitgekiend terreinbeheer ervoor dat de productiebossen weer gevarieerd worden. Ook heeft Staatsbosbeheer bos gekapt om het areaal heide op het Leersumse Veld weer te vergroten. De Leersumse Plassen, die waren dichtgeslibd en verzuurd, zijn hersteld. Het water trekt talloze libellen en vogels aan. Als het hard genoeg vriest kan er worden geschaatst. (bron Staatsbosbeheer)

2 opmerkingen:

 1. Gebied ziet er fraai uit.
  En gefeliciteerd met je nieuwe soort!
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Altijd fijn een nieuwe soort, en dan nog niet eens echt ver van huis. Hij staat trouwens in een heel kenmerkende houding op de foto en dat deuntje (5e symphonie van Beethoven) vergeet je ook vast niet meer.

  Groetjes,
  Marianne

  BeantwoordenVerwijderen