maandag 28 mei 2012

Een mooie blauwe Juffer

Weidebeekjuffer
Er zijn vele soorten libellen. Grote en kleine, hele grijze en gekleurde soorten. Een mooie libel is de Weidebeekjuffer. Opvallend blauw gekleurd en vliegend kun je hem niet missen aan de donkerblauwe midden velden op zijn vleugels.
Weidebeekjuffer - man
Vandaag kwamen we ze weer tegen, op dezelfde locatie als vorig jaar, langs de oevers van de Kromme Rijn in Rhijnauwen.
Weidebeekjuffer - vrouw
De Weidebeekjuffer verdient een plekje op de blog

Deze juffer is een West Palearctische soort, die tot aan het Baikalmeer voorkomt en verschillende ondersoorten kent. In tegenstelling tot  Calopteryx virgo komt de Weidebeekjuffer verspreid over oost en zuid Nederland voor. De soort is een behoorlijke vlieger en kan tijdens de zwerftochten ver van het water aangetroffen worden. De mannetjes van deze juffer kennen een paardans, die ze boven de beek uitvoeren. Om indruk op het vrouwtje te maken laat het mannetje het wijfje een witte stip zien, die zich aan de onderzijde van het lichaam bevindt. Deze stip verschilt tussen de Weide- en Bosbeekjuffer. Hierop volgt de baltsvlucht. Het vrouwtje zet de eitjes af op de begroeiing in de beek. De voorkeur gaat uit voor vrij koude meanderende beken met variatie in stroomsnelheid en begroeiing langs de beek. De larven bezitten drie lange bladvormige lamellen aan het uiteinde van het achterlijf.
Zitten aan vrij zuurstofrijke en meestal onbeschaduwde beken en rivieren, zelden bij stilstaand water. Vertoont zwerfgedrag. (bron: Waarneming.nl)

De Platbuik lift mee in de blog, omdat hij toevallig langs kwam en mooi bleef zitten.
Platbuik

2 opmerkingen:

 1. Dirk Koelewijn28 mei 2012 om 20:21

  Bie ongs heet zo'n beest un pennevoegel

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Huib, Nou mij hoef je niet te vragen of ik dit leuk vind!
  Supergaaf beest, die Weidebeekjuffer. Wat een kleuren!
  Platbuikje is ook mooi van kleur, maar dan anders.
  groet,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen