zaterdag 5 mei 2012

De zwaluw

Huiszwaluw
Leuk, de zwaluwen zijn weer terug in Nederland. Prachtig vogels die met grote snelheid door de lucht scheren. Volop zijn ze nu bezig met het bouwen van de nesten. De Oeverzwaluwen ,die hun nesten in een berg zand bouwen. De Huiszwaluw bouwt zijn nest natuurlijk tegen het huis aan, terwijl de Boerenzwaluw rond de boerderijen vliegen.

Huiszwaluw
Huiszwaluw
De Huiszwaluw is een zwart-witte vogel met een heel duidelijke witte stuit. De bouw is gedrongen en ook deze vogel heeft een gevorkte staart. Zijn lengte is 12,5 cm. De huiszwaluw bouwt zijn nesten aan de buitenkant van woningen of bruggen. 

Oeverzwaluw
Oeverzwaluw
De  Oeverzwaluw is bruin-wit van onderen en donker van boven met een donkere borstband en heeft ook een gevorkte staart. De kleinste van deze drie soorten zwaluwen die hier staan beschreven is 12 cm lang. De oeverzwaluw graaft zijn nest in steile onbegroeide wanden.


Boerenzwaluw

Boerenzwaluw
De  Boerenzwaluw heeft een donkere bovenkant en is licht van onderen met een rood-bruine keel en voorhoofd. Kenmerkend voor de volwassen boerenzwaluw zijn de extra lange wigvormige staartpennen. Daarmee heeft hij een lengte van 20 cm. De boerenzwaluw maakt een komvormige nestje aan de binnenkant van boerenschuren of in stallen.


Gierzwaluw
Zwaluwen zijn niet verwant aan Gierzwaluwen. Zij vormen een eigen familie. Veel mensen kennen het verschil niet tussen gierzwaluwen en zwaluwen. De echte zwaluwen (Hirundinidae) tonen wat kleiner dan de gierzwaluw (Apodidae) en hebben pootjes om mee te lopen. Ook kunnen ze van de grond af opvliegen. (bron : www.gierzwaluw.com)

2 opmerkingen:

  1. Superblog met veel informatie over de Zwaluw.
    Dat de Gierzwaluw geen familie is van de andere Zwaluwen, wist is niet. Leuk om te weten.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Graag zou ik gebruik maken van uw zwaluwfoto's (en misschien nog wel eens meer foto's). Ik wil ze gebruiken voor IVN Geldrop, voor een artikel in de lokale krant en onze nieuwsbrief, evt. ook de website. Uw naam zou ik vermelden in het persbericht. U kent IVN mogelijk wel. We staan voor natuureducatie en duurzaamheid, bieden veel gratis activiteiten aan.
    Bij voorbaat dank voor uw reactie, Liesbeth Dirkse, lydy@onsmail.nl (het gmail-account van IVN wordt niet door mij beheerd en ik heb geen toegang. Zelf heb ik geen account).

    BeantwoordenVerwijderen